Hlavní obsah

Kladivářská šampiónka Lysenková má zastavenou činnost za doping

Moskva

Ruská kladivářka Taťjana Lysenková, olympijská vítězka z Londýna 2012 a dvojnásobná mistryně světa, má zastavenou činnost za doping. Agentuře AFP to bez dalších podrobností o případu potvrdil mluvčí atletické federace IAAF.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Národní halový šampionát ruských atletů v Moskvě - ilustrační foto.

Článek

Podle ruských médií měla Lysenková pozitivní dopingový test na mistrovství světa 2005 v Helsinkách. Ve finské metropoli skončila původně třetí, po diskvalifikaci vítězné krajanky Olgy Kuzenkovové dostala stříbro.

Nález prý stejně jako před třemi lety v případě Kuzenkovové odhalil zpětný test pomocí moderních metod. Mezinárodní atletická federace to zatím nepotvrdila. Dvaatřicetileté bývalé světové rekordmance hrozí za opakovaný doping doživotní trest.

Lysenková, která se předloni provdala za trenéra Nikolaje Běloborodova a následující sezonu vynechala kvůli mateřským povinnostem, poprvé dopovala v roce 2007. Při mimosoutěžním odběru měla pozitivní test na zakázanou látku s antiestrogenovou aktivitou blokující ženské hormony, jež též zmírňuje vedlejší účinky užívání anabolických steroidů.

Poté odmítla analýzu kontrolního vzorku a byla potrestána dvouletým zákazem startu. Po návratu ovládla MS v Tegu 2011 a Moskvě 2013, mezitím triumfovala i na OH v Londýně.

Ruští atleti jsou od loňska kvůli systematickému porušování dopingových pravidel vyřazeni z mezinárodních soutěží a hrozí jim, že nebudou moci startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Reklama