Hlavní obsah

Trojskokanka Petrovová může po nálezu meldonia závodit. Šanci mají i další

Sofia

Bulharská trojskokanka Gabriela Petrovová může po nálezu meldonia znovu závodit. Zastavení činnosti vicemistryni Evropy z loňského halového šampionátu v Praze zrušila mezinárodní atletická asociace IAAF na základě doporučení Světové antidopingové agentury WADA.

Foto: Svaz zápasu ČR

Zápasník Petr Novák je prvním českým sportovcem, kterému našli zakázanou látku meldonium.

Článek

Meldonium je zakázané od 1. ledna a za jeho užití hrozí sportovcům až čtyřletý zákaz startů. V minulém týdnu však WADA uvedla, že zatím není zcela jasné, jak dlouho látka zůstává v těle. Výzkumy naznačují, že její vyloučení může trvat týdny až měsíce.

WADA proto nebude postihovat sportovce za pozitivní test, pokud měli při kontrole provedené před 1. březnem v těle maximálně jeden mikrogram meldonia na mililitr moči. Na základě tohoto doporučení už byla zrušena suspendace několika sportovců.

Nejlepší bulharská sportovkyně za minulý rok Petrovová je další z nich. Čtvrtá žena z loňského mistrovství světa v Pekingu neprošla mimosoutěžní kontrolou 6. února. I její případ se sice bude dál disciplinárně řešit, není však pravděpodobné, že by nakonec byla potrestána.

Nález na meldonium dosud měly téměř dvě stovky sportovců včetně českého reprezentačního zápasníka Petra Nováka nebo bývalé světové tenisové jedničky Marie Šarapovové.

Reklama

Související témata: