Hlavní obsah

Dvořák je zraněn, halová vícebojařská sezona pro něj skončila

PRAHA

Bez Tomáše Dvořáka se musí obejít letošní halová vícebojařská sezona. Bývalý evropský rekordman v sedmiboji se potýká se zraněným lýtkem a přišel o možnost bojovat o víkendu v Praze o účast na mistrovství světa v Moskvě. K tomu by potřeboval ve Stromovce předvést takový výkon, kterým by se vešel mezi čtyři nejlepší světové sedmibojaře v sezoně.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Tomáš Dvořák na archívním snímku.

Článek

Dvořákovi se poprvé stáhl lýtkový sval před třemi týdny při tyčkařském tréninku, před dvěma týdny na mítinku v Otrokovicích si zranění obnovil. Na začátku tohoto týdne zrušil svou účast na mezistátním vícebojařském utkání, ale přihlásil se do domácího šampionátu, který se koná s denním předstihem v pátek a v sobotu rovněž ve Stromovce. Ve středu se mu však při tréninku na překážkách bolest vrátila a z Dvořáka bude jen trenér.

Počká a uvidí

"Už to vypadalo, že to bude dobré, že si zazávodím. Včera jsem se v pohodě rozcvičil, ale pak mě to zase čaplo," litoval v Dvořák. Problém řeší s fyzioterapeutem Vladimírem Brejchou. "Je to prý regulérně od zad. Nějaké narušení nervosvalového řetězce," prohlásil. Dvořák počká, jak se zranění vytříbí a zkusí do konce halové sezony individuální start. "Třeba kouli na mistrákách," řekl.

Bývalý trojnásobný mistr světa a světový rekordman v desetiboji letos nesáhl k přípravě v teple. Mrazy v České republice ale jeho zdravotní stav prý neovlivnily. "Dával jsem na sebe pozor," uvedl Dvořák. Dost se věnoval i regeneraci. "I teď mám oteplovačky. Rozhodně si nevyčítám, že jsem nikam nejel," řekl. Členové jeho skupiny trénovali v zimě na Kanárských ostrovech.

Vyzkouší roli trenéra

Třiatřicetiletého vícebojaře nezdar před létem neodradí. "Utěšuji se, že budu mít více času na přípravu," řekl. Na jaře bude skládat zkoušky v prvním ročníku pražské FTVS, na začátku dubna odjede do italské Formie trénovat. O víkendu si vyzkouší roli kouče, k níž tíhne. "Kdokoliv bude chtít, tomu poradím," slíbil. Se svým trenérem Luďkem Svobodou se bude starat zejména o členy skupiny Milana Kohouta, Josefa Karase a Petra Svobodu.

Zdraví, to je Dvořákova noční můra posledních čtyř sezon. Už na OH v Sydney ho trápilo koleno. Rok poté byl potřetí mistrem světa a ještě v zimě 2002 v hale vicemistrem Evropy, ale od té doby místo se soupeři bojuje se svým tělem. Má potíže hlavně se svaly a úpony, velké problémy měl i s achillovkou, kterou si dokonce nechal operovat. Na OH v Aténách kvůli ní odstoupil.

Reklama