Hlavní obsah

Isinbajevová skočila při prvním startu světový rekord v hale

DONĚCK

Hned při svém prvním startu v sezóně překonala ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová halový světový rekord 491 centimetrů. Na mítinku v Doněcku, který organizuje světový rekordman Sergej Bubka, vylepšila na druhý pokus své vlastní halové maximum o centimetr.

Foto: www.athens2004.com

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová.

Článek

Závod se nevydařil české rekordmance Pavle Hamáčkové, která při skoku na 440 centimetrech upadla mimo doskočiště. "Zahákla jsem si nohy za laťku a následoval nepříjemný pád," řekla spolupracovníkovi ČTK Hamáčková. V dalším průběhu soutěže už se nezbavila strachu. "Je to škoda, cítila jsem se dobře," litovala.

Druhá skončila Polka Monika Pyreková, která výkonem 476 cm vytvořila národní rekord. Mezi muži překonal český tyčkař Štěpán Janáček letošní maximum 560 cm a k limitu na halové MS mu chybělo pět centimetrů.

Isinbajevová držela dosavadní halové maximum z loňského mistrovství Evropy v Madridu, kde se poprvé v kariéře pokoušela při soutěži o skok přes pět metrů. Loni překonala Isinbajevová světový rekord celkem devětkrát, z toho čtyřikrát v hale. Během své kariéry se do tabulek zapsala již devatenáctkrát. Hranici pět metrů překonala jako první žena loni v červenci v Londýně.

Před halovým mistrovstvím světa za měsíc na domácí půdě v Moskvě bude Isinbajevová skákat ještě v Birminghamu 18. února a v Paříži 3. března.

Výsledky - ženy:
1. Isinbajevová (Rus.) 491 cm - halový světový rekord, 2. Pyreková 476, 3. Rogowská (obě Pol.) 461, ...10. Hamáčková (ČR) 420.

Reklama