Hlavní obsah

Lyžování jsem cítila jako povinnost, běh je svoboda, srovnává Vrabcová. Už nemůže dospat

Praha

Když běžel svůj první maratón Emil Zátopek, vybojoval olympijské zlato. Eva Vrabcová-Nývltová má pro svůj nedělní debut podstatně skromnější, přesto nelehký cíl. Úspěšná lyžařka se v Praze pokusí pokořit limit pro olympiádu v Riu, tedy čas 2:35.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Evu Vrabcovou-Nývltovou čeká v neděli maratónský debut.

Článek

Co se člověku honí hlavou krátce před maratónskou premiérou?

Možná trošku nervozita, ale hlavně se neskutečně těším. Ani nemůžu dospat, je to takové radostné očekávání.

Zdá se vám o běhu?

Už dlouho, ale mně se o závodech zdá dost často.

Jak vypadají ty sny? Vidíte v nich i nějaký čas?

To ne. Ale když jsem běhala na lyžích, zdálo se mi, že nestíhám start, nestíhám obout lyže a tak. Teď se mi zdálo, že prostě jenom běžím.

Už jste ukázala skvělou formu při pražském půlmaratónu, kdy jste atakovala český rekord, ale dvojnásobnou porci kilometrů jste nikdy neběžela. Nemáte z ní respekt?

Rozhodně mám, je to něco úplně jiného, nevyzpytatelná trať, na ní se může stát naprosto cokoliv. Ale já už tak patnáct let říkám, že jednou bych maratón chtěla běžet a teď je to tady.

Kdy jste poprvé zjistila, že vás maratón láká?

Běhání mě baví už hrozně dlouho, ale tak v patnácti jsem koukala právě na pražský maratón a řekla si, že bych tu jednou chtěla běžet. Oznámila jsem to tehdy trenérovi Vláďovi Šlofarovi a ten říkal, že v žádném případě, že na to jsem ještě moc mladá, ať si počkám.

Plánovala jste konzultace s běžeckou legendou Jarmilou Kratochvílovou. Došlo na ně?

Jarmila mi říkala, že s maratónem nemá zkušenosti, ale jsme domluvené, že až bude čas, tak za ní přijedu. Bavila jsem se klukama, kteří maratóny běhají, varovali mě, ať jsem opatrná.

Jak těžké bylo najít mezi běžci vodiče? Sháněla jste ho i přes výzvu na facebooku…

Naštěstí se asi hodinu poté ozval Robert Míč, tak jsem byla ráda. Trochu mě mrzí, že Jirka Homoláč musí běžet na sebe, přála jsem mu, aby limit už měl splněný. Ale Robert to zvládne.

Domlouvali jste se spolu na tempu?

Nejsme domluveni, poběžím podle pocitů. Přece jen zatím nejsem atlet, musím se řídit vlastním tělem a věřím, že tělo je chytřejší než jakýkoliv čas, chci běžet bez hodinek.

Ale limit pro Rio jistě máte v hlavě.

Olympiáda je snem každého sportovce, ale já se k tomu neupínám. Je to první pokus a ať dopadne jakkoliv, bude to obrovský zážitek.

Minulý týden jste oznámila, že kvůli běhání přerušujete i lyžařskou kariéru. Zkuste srovnat, jak se člověk cítí při obou vašich sportech.

Já teď lyžování cítila jako povinnost, kdy jsem musela pořád někomu něco dokazovat. Zatímco běh je pro mě svoboda. Užívám si atmosféru, jakou zažiju v lyžování maximálně občas v Norsku a to ještě hlavně pro domácí. A běžecký závod mě zatím nikdy vyloženě nebolel, ale zeptejte se po maratónu. (úsměv) Teď po půlmaratónu jsem dostala den volna a byla jsem v pohodě. Po Tour de Ski byla únava mnohem větší.

Jaké jste na své rozhodnutí o přerušení lyžařské kariéry měla ohlasy?

Trochu se kolem toho strhl humbuk, nebyli s tím všichni ztotožněni. Mrzí mě, že se to spustilo takhle před maratónem, ale lyžařský svaz musel oznámit složení reprezentace.

Věříte, že se do lyžařské stopy vrátíte?

Určitě. Kdybych řekla, že ne, lhala bych, proto jsem oznámila, že to je dočasné. Ale samozřejmě uvidíme, je těžké plánovat dlouho dopředu.

Obhájce favoritem
Vloni byl triumf Keňana Felixe Kandie při Volkswagen maratónu Prahu překvapením, letos už přijel obhajovat v roli favorita. Ve startovní listině je i jeho krajan Eliud Kiptanui, jenž drží z roku 2010 rekord závodu 2:05:39. Mezi ženami se očekává spíše etiopská hymna, hlavní favoritkou je Biruktayit Ešetuová s osobním rekordem 2:23:51. Pro většinu běžců je maratón, jenž startuje na Staroměstském náměstí v neděli v 9.00 (živě na ČT Sport), poslední šancí na limit pro OH, z českých běžců si vedle Evy Vrabcové dělají největší naděje Monika Preibischová a Ivana Sekyrová (čas 2:35) a Jiří Homoláč (2:15), Vít Pavlišta kvůli potížím s achilovkou nenastoupí.

Reklama