Hlavní obsah

Oštěpař Železný po sezóně skončí

PRAHA

Jubilejní dvacátá sezóna mezi atletickou elitou bude poslední v kariéře světového rekordmana Jana Železného. Trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa, jenž letos v červnu oslaví čtyřicáté narozeniny, to oznámil před svým pondělním odletem na poslední soustředění do jihoafrického Potchefstroomu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Železný s manželkou a dcerou.

Článek

Myšlenkou na konec kariéry se zaobíral už před minulou sezónou, ale zranění achillovky jeho rozhodnutí oddálilo. Chce se rozloučit se ctí na závodech - loni totiž nemohl vinou zranění házet na domácím mítinku Zlatá tretra a na mistrovství světa v Helsinkách.

"Chci skončit symbolicky; tam, kde jsem začal," připomněl své první ME před dvaceti lety ve Stuttgartu. V letošním roce je totiž vrcholem sezony rovněž evropský šampionát, tentokrát v Göteborgu. A právě kontinentální titul v bohaté Železného sbírce chybí. "Když budu zdravý, je určitá šance, abych byl letos ještě úspěšný," prohlásil úspěšný atlet, který má ale z evropských šampionátů pouze bronz z Helsinek 1994.

Blížící se konec závodní dráhy bere jako realitu. "Hovoří se mi o tom celkem lehce. Ani to nebylo těžké rozhodnutí. Roky utíkají a nedají se zastavit. Vrcholový sport nejde dělat celý život. Já jsem měl štěstí, že jsem to mohl dělat dlouho. Dostal jsem dar od boha," uvedl. Nepochybuje o tom, že někteří lidé, hlavně soupeři, budou mít z jeho odchodu z atletické scény radost. "Nejradši bude Pavel Kolář," jmenoval se smíchem Železný známého fyzioterapeuta, který se v posledních letech staral o oštěpařovo zdraví.

Bude záležet na achilovce

Poslední soutěžní rok si prý nehodlá příliš užívat, chce se připravit co nejlépe. Bude ale záležet i na jeho zdraví, hlavně na operované achillovce. "Nebudu ale pořád jen závodit, nechci se na konci kariéry rozsekat," naznačil, že odmítl některé lákavé nabídky lukrativních mítinků. "Není to otázka peněz. Nechci mít podprůměrnou výkonnost, ale abych mohl odejít se vztyčenou hlavou."

Železný chce letos házet na Zlaté tretře v Ostravě, ale jeho poslední závod by se měl uskutečnit v polovině září na místě, kde začínal - v rodné Mladé Boleslavi. "Tam jsem vyrůstal a dlouho trénoval," uvedl. Nebude to velkolepý mítink, symbolicky prý při něm předá štafetu mladým. "Starý odchází, mladí přicházejí. Ale detaily ještě vymyslíme," ujistil.

Svou budoucnost vidí Železný v práci s mladými talentovanými oštěpaři. "Domluvil jsem se na Dukle, že tam budu trenérem," prozradil. Navíc jej čekají i funkcionářské povinnosti, protože zůstává stále jediným českým členem Mezinárodního olympijského výboru (MOV). "Dělám to dobrovolně, ale ročně mě to zaměstná tak na měsíc a možná to bude i narůstat," uvedl. Stane se z něj i kutil. "Musím opravit barák, aby mi nespadl na hlavu," jmenoval další z aktivit, které se bude věnovat.

Přestup mezi trenéry nebude krokem do neznáma

Přestup mezi trenéry nebude pro Železného krokem do neznáma. Už v minulosti spolupracoval třeba s Rusem Sergejem Makarovem. "Chtěl bych to dělat tak, jak nejlépe umím," řekl s tím, že má za sebou dlouhou praxi. "Musím najít talenty, které ten oštěp bude bavit a budou mít šanci házet daleko. Pár typů máme," řekl a zmínil se například o talentovaném juniorovi Petru Frydrychovi. Měl nabídky i ze zahraničí. "Ale já se nacestoval dost, chci nějaký čas zůstat doma," řekl.

Během závodní kariéry chyběl Železný pouze na jediném ME a MS. Soutěžní sektor a atletické ovály mu prý budou chybět. "Budou. Hlavně vůně tartanu, atmosféra při příchodu na stadion," zasnil se oštěpař. Ale nostalgii prý necítí. Těší se, že bude mít víc volného času a bude si moci bez obav o své zdraví zahrát tenis nebo fotbal. Sportovat rozhodně nepřestane. "To nejde, tělo by odmítlo poslušnost," řekl.

A na co bude nejlepší oštěpař všech dob nejradši vzpomínat? "Hlavně chci, abych vůbec mohl vzpomínat, abych neměl brzy sklerózu," vtipkoval v narážce na svůj věk. Mozek však bude cvičit už v Africe, kde bude pobývat až do konce dubna. Jako student trenérské školy si totiž veze sebou skripta anatomie a fyziologie.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články