Hlavní obsah

Úspěšný návrat! Chodec Schwazer se po dopingovém trestu vrátil vítězstvím

Olympijský vítěz v chůzi Ital Alex Schwazer se úspěšně vrátil k závodům po téměř čtyřletém trestu za doping. Na mistrovství světa chodeckých družstev v Římě dnes zvítězil na trati 50 km ve třetím nejlepším čase kariéry 3:39:00 hodiny.

Foto: Max Rossi, Reuters

Italský chodec Alex Schwazer.

Článek

Olympijský šampión v chodeckém maratónu z Pekingu 2008, kterému vypršel distanc na konci dubna, vyhrál suverénně o 3:36 minuty před majitelem kompletní sady olympijských medailí Jaredem Tallentem z Austrálie. Třetí skončil Ukrajinec Igor Glavan. Soutěž týmů ovládli Italové před Ukrajinou.

"Nevím, jestli tohle ukončí celou tu aféru, a upřímně řečeno, je mi to jedno. Všechno, co můžu dělat, je dobře závodit a každý si může říkat, co chce. Soustředím se na to, co chci udělat pro sebe, všechno ostatní je relativní," prohlásil Schwazer. "Tohle byl asi nejlepší závod, jaký jsem doma šel, hodně důležitý. Nikdy na něj nezapomenu," dodal.

Jednatřicetiletý Schwazer pykal za pozitivní dopingový nález na krevní doping EPO, který měl před olympijskými hrami v Londýně. K dopingu se přiznal.

Drahotová skončila dvacátá

Na jeho aféru doplatila i Schwazerova nyní již bývalá přítelkyně Carolina Kostnerová. Pětinásobná mistryně Evropy v krasobruslení dostala distanc na 21 měsíců za to, že o atletově dopingu věděla a pomáhala mu vyhýbat se kontrolám. Trest jí vypršel na začátku tohoto roku.

O nejlepší český výsledek v Římě se postarala Anežka Drahotová, která po vleklých zdravotních problémech obsadila v sobotním závodu na 20 km dvacáté místo. Sobotnímu programu dominovali čínští chodci, kteří slavili individuální vítězství ve všech čtyřech disciplínách a třikrát byli nejlepší i v družstvech.

Mistrovství světa družstev v chůzi v Římě:
Muži:
50 km:
1. Schwazer (It.) 3:39:00
...Motl a Schrom (oba ČR) diskvalifikováni.
Družstva:
1. Itálie

Reklama

Související témata: