Hlavní obsah

Na letošní Zlaté tretře se bude i vzpomínat

Ostrava

Nejen současné světové atletické hvězdy budou přítomny letošní 55. Zlaté tretře (v pátek 20. května). Pozvánku na slavnostní galavečer, který se uskuteční vpředvečer závodů, dostaly i špičkoví sportovci minulosti, kteří se nesmazatelně zapsali do análů ostravského mítinku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jarmila Kratochvílová.

Článek

Fanoušci atletiky se tak mohou kromě fenomenálního Jamajčana Usaina Bolta těšit například na legendárního kubánského běžce Alberta Juantorenu, skokana o tyči Ukrajince Sergeje Bubku či dvojnásobného olympijského vítěze marockého běžce Hichama El Guerrouje.

Chybět nebudou ani čeští atleti Helena Fibingerová, Jarmila Kratochvílová, Šárka Kašpárková, skokan o tyči Rudolf Tomášek, Eva Šuranová, současný ředitel mítinku Jan Železný či ostravská atletka Táňa Netoličková, která od roku 1983 drží rekord Zlaté Tretry v běhu na 400 metrů.

Tehdy, ještě jako Kocembová, zvládla oběhnout ovál vítkovického stadiónu za 49,97 vteřin. „Pořád čekám, koho organizátoři pozvou, aby ten rekord konečně padl," usmála se Netoličková. Velké šance dávala v roce 2012 Sanye Richardsové-Rossové z Jamajky. „Je fenoménem současné čtvrtky a mám ji ráda. Myslela jsem, že jí to povede."

Jamajčanka sice vyhrála, ale pod 50 vteřin se nedostala. „Možná rekord odolává i proto, že Tretra bývá z kraje sezóny a ne všichni jsou rozběhaní. Pro mě to naopak vždy byl jeden z vrcholů, chtěla jsem se doma ukázat," vzpomínala ostravská rodačka Netoličková na svých šest startů.

Ostravský závod nikdy nevynechala. „Sledovala jsem ji jako juniorka, ale také jsem zde končila kariéru. Mám na ni jen krásné vzpomínky," řekla Netoličková, která i po letech vzpomínala, jak její trenér odhadoval časy, kterých ve Vítkovicích dosáhne. „Před závodem mi vždy do podkolenky dal lístek s časem. A vždy měl pravdu. Když jsem ten lístek v cíli vytáhla, tak jsem tomu nechtěla věřit," smála se halová mistryně Evropy z roku 1984 Netoličková.

Reklama