Hlavní obsah

Podle ARD je do dopingu v ruském sportu zapleten i ministr Mutko

Německá veřejnoprávní televize ARD/WDR dnes večer odvysílá další z dokumentů o systematickém dopingu v ruském sportu. V pořadu má předložit důkazy, že do skandálu je přímo zapojen i ministr sportu Vitalij Mutko.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko (vpravo) a šéf FIFA Gianni Infantino.

Článek

ARD tvrdí, že má dokumenty, že Mutko zabránil zveřejnění pozitivního dopingového testu fotbalisty z nejvyšší ruské ligy. Televize, jejíž předchozí pořady vedly k vyšetřování a suspendaci ruských atletů, má údajně také záběry distancovaných koučů, jak stále trénují.

"Mezinárodní atletická federace IAAF, které jsme fakta z tohoto filmu předložili, nás informovala, že je to 'velmi vážná a urgentní záležitost' a vyjádřila nad ní 'hluboké znepokojení'," uvedla ARD.

Ruské ministerstvo sportu ještě před odvysíláním pořadu reagovalo obecným tiskovým prohlášením, v němž uvedlo, že doping je rozsáhlým celosvětovým problémem. "Jeho vyřešení vyžaduje konsolidaci sil namířených na neustálé zlepšování antidopingového systému od všech zainteresovaných stran," napsalo ministerstvo.

Rusko bylo loni v listopadu po vypuknutí skandálu vyřazeno z mezinárodních atletických soutěží. O tom, zda ruští atleti budou moci startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro, by se mělo rozhodnout 17. června na zasedání rady IAAF.

Reklama

Související témata: