Hlavní obsah

Osahala si výšku, která může přinést velkou medaili. Napodobí supertalent Hrubá i Hübnerovou?

Tábor

Útočila na výšku, která by ji v ten moment zařadila na třetí místo letošních světových tabulek. Nakonec juniorské vicemistryni světa Michaele Hrubé 196 centimetrů těsně odolalo, ale i její vítězný výkon 193 cm byl na mistrovství republiky v Táboře vrcholem sobotního programu.

Foto: Jan Kucharčík

Výškařka Michaela Hrubá při mistrovství republiky v Táboře.

Článek

Vítězství už jste měla v kapse, 196 jste si nechala na stojany nastavit jako svůj osobní rekord?

Přesně tak, věděla jsem, že vyhraju, tak jsem si to chtěla užít. Trenérka říkala, ať si tam dám míň, ale nechala jsem 196. Říkala jsem si, že buď to padne, nebo si tu výšku aspoň osahám.

Nakonec moc nechybělo, při třetím pokusu laťka lehce spadla.

Už jsem byla v takové křeči, když se uvolním, věřím, že to může padnout, možná i víc. Ale nechtěla bych předvídat, kolik. Šachovala jsem dneska trochu s rozběhem, tak možná jsem to špatně vypočítala. (úsměv)

Je 196 výška, která by na mistrovství Evropy mohla stačit na medaili?

Myslím si, že na Evropě jo.

Skákala jste ještě se zatejpovanou nohou, to je důsledek zranění, které vás potkalo v závěru přípravy?

Ještě jsem nohu zatejpovala, protože mě trošku pobolívala, ale vypadá, že je v pohodě. Měla jsem natržený vaz, zbrzdilo mě to asi na tři týdny, ale možná to bylo dobře, protože jsem si po dlouhých soustředěních odpočinula.

Také jste hned na prvních závodech při Praze Academice zdolala 193 centimetrů…

To mě hodně překvapilo, vždyť jsem skákala z krátkého rozběhu.

A přišla premiérová pozvánka na Diamantovou ligu do Osla. Zážitek?

Bylo to výjimečné potkat se s nejlepšími atlety. Byla jsem tam bez trenérky, tak jsme si navzájem radily, byla to další zkušenost. Akorát bylo těžké, jak během závodu začalo strašně foukat proti. Když už máte nějak nastavený rozběh, nemáte u sebe trenéra a změní se podmínky, je to složité. Nikdo nic moc nenaskákal, ještě se tam motali tyčkaři, tak Lavillenie měl přednost a my to odnesly. (úsměv)

Kdo ze soupeřek vám radil?

Nejvíc jsem se bavila s Kamilou Licwinkovou, protože je Polka, tak máme podobný jazyk. Ale radila i Ruth Beitiaová, Trostová…

Čím to podle vás je, že se letos obecně moc vysoko neskáče? Nejlepší výkon sezóny je zatím 199 centimetrů…

Těžko říct, ani muži na začátku sezóny moc neskákali. Podmínky na diamantovkách teď byly fakt špatné, třeba se výkony ještě zvednou. Když to tak zůstane, plus pro mě, když ne, budu se taky muset zlepšit.

Ze závodního pohledu vám asi nevadí, že nadále platí distanc pro ruské závodníky. Právě ruské výškařky patří tradičně ke špičce.

Slyšela jsem, že by neměly jet. Samozřejmě pro mě by to bylo dobře, odpadnou tři velké konkurentky.

Připomíná vám občas někdo příběh Miloslavy Hübnerové-Rezkové? V osmnácti získala v Mexiku 1968 olympijské zlato, vám je letos osmnáct…

Ten příběh samozřejmě znám. Ale přece jen vyhrála se 182 centimetry, všechno se to rychle posouvá, teď už je na olympijskou třeba mnohem víc. Vždyť v Londýně vyhrála Čičerovová s 205 centimetry, to je strašně daleko.

Reklama

Související témata: