Hlavní obsah

Start Rusů a Keňanů na OH v Riu je v rukou mezinárodních federací

Lausanne
Aktualizováno

O startu ruských a keňských sportovců na olympijských hrách v Riu má podle Mezinárodního olympijského výboru rozhodnout vždy příslušná mezinárodní sportovní asociace. Podle MOV, který na dnešním zasedání v Lausanne schválil rozhodnutí federace IAAF o potrestání ruských atletů, mohou "čistí" atleti jednotlivě požádat o povolení k účasti na OH.

Foto: Nikolai Alexandrov, ČTK/AP

Dočkají se atletičtí fanoušci na OH v Riu mistra světa v běhu na 110 m překážek Sergeje Šubenkova (uprostřed)?

Článek

"Každý závodník z Ruska nebo Keni, který si přeje startovat na OH v Riu, musí mít individuální svolení příslušné mezinárodní sportovní federace," řekl na tiskové konferenci po zasedání šéf MOV Thomas Bach. "Je to kvůli tomu, že v těchto dvou zemích je neuspokojivý antidopingový systém a my nemůžeme zaručit, že jejich sportovci nepodváděli. Máme v tomto případě velké pochybnosti o presumpci neviny," uvedl Bach.

Generální sekretář ruské atletické federace Michail Butov proto požádal MOV, aby předložil jasný manuál, jaké podmínky musí sportovci k udělení výjimky splnit a jak přesně o povolení zažádat.

IAAF minulý týden při rozhodnutí o prodloužení trestu pro ruský svaz uvedla, že jeho sportovci, kteří chtějí v Riu závodit jako neutrální atleti, musí sídlit mimo Rusko a absolvovat pravidelné dopingové kontroly mimo ruský dopingový systém. MOV dnes ale oznámil, že pokud IAAF umožní některým ruským atletům startovat v Riu, budou závodit pod vlajkou Ruska, nikoliv pod vlajkou MOV.

MOV zároveň vyzval Světovou antidopingovou agenturu WADA, aby příští rok uspořádala konferenci, na které zreviduje celý antidopingový systém.

Chystá se hromadná žaloba do Lausanne

Rada IAAF rozhodla o prodloužení zákazu startu ruských atletů kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu minulý týden v pátek. Keňský svaz v trestu není, ale hrozba neúčasti v Riu nad ním stále visí, protože WADA v květnu opakovaně vyhodnotila tamní systém boje proti užívání zakázaných látek za nevyhovující.

Šéf Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov dnes uvedl, že ruští atleti, kteří neměli pozitivní testy a potíže s dopingem, se odvolají k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne. "Právně je toto rozhodnutí neobhajitelné," prohlásil Žukov. Ve stejném duchu hovořil šéftrenér ruských atletů Jurij Borzakovskij, bývalý elitní osmistovkař a olympijský vítěz z Atén. "Podáme hromadnou žalobu do Lausanne," řekl Borzakovskij.

"Čistí ruští sportovci, které trest neprávem postihuje, budou mít za pomoci zkušených právníků dobré šance na úspěch," doplnil Žukov.

V Rusku se dokonce začalo hovořit o možnosti bojkotu olympiády ze strany celé ruské reprezentace, to ale Žukov odmítl. "Nikdo by asi takový precedent nechtěl," uvedl k tomu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Ale zvážíme právní kroky proti IAAF," přidal se Žukov. Oba zopakovali, že Moskva se proti principu kolektivní viny ostře ohrazuje.

Co atleti žijící mimo Rusko?

Ministr sportu Vitalij Mutko s řešením MOV bez výhrad souhlasil. "Naše podpora MOV je absolutní, Rusko pro něj vždy bylo a bude partnerem. Jsme rádi, že MOV vidí, že problémy nejsou jen v jediné zemi. I my bojujeme za čistý sport a nebudeme dělat žádné pózy," uvedl Mutko a vyslovil se pro co nejdůkladnější dopingové zkoušky před hrami i přímo v Riu.

Žukov se kriticky vyjádřil k myšlence IAAF pustit do Ria ruské atlety, kteří žijí mimo Rusko a nepodléhají tamnímu dopingovému systému. To se týká i běžkyně Julie Stěpanovové, která pomohla problém ruského dopingu odhalit a je korunní svědkyní v celém případu. Mimo Rusko žije například také dálkařka Darja Klišinová.

"Bylo by to absolutně nefér," prohlásil Žukov. "Potrestání čistých ruských atletů a jejich vyloučení z her devalvuje olympijský úspěch a ničí olympijské myšlenky," dodal.

Reklama

Související témata: