Hlavní obsah

Na halové MS v atletice míří nejmenší výprava posledních let

PRAHA

Pouhých sedm závodníků čítá česká minivýprava, která přesně za týden odletí na halové mistrovství světa do Moskvy. Tak nízký počet pokořitelů limitů současná generace atletů nepamatuje. Největší medailový adept je tradiční: vícebojař Roman Šebrle.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Roman Šebrle v Moskvě chybět nebude.

Článek

Nominační kritéria na světové šampionáty jsou tradičně přísnější. "Vždy jezdí kolem deseti lidí, o mnoho víc jsme nečekali," přiznává šéftrenér atletické reprezentace Václav Fišer. Proti početnější výpravě stojí tradičně tvrdší nominační kritéria, která jsou na světovém šampionátu. Na letní mistrovství Evropy v Göteborgu se od dubna budou atletům limity plnit jednodušeji.

Smůlu měli čeští výškaři, na rozdíl od halových ME, mohou na "svět" maximálně dva atleti v jedné disciplíně. Tři muži by kvůli zranění Jaroslava Báby stejně nejeli, ale výškařka Romana Dubnová nepoletí do Ruska ani s výkonem světové extratřídy 195 cm, protože Iva Straková i Barbora Laláková letos skočily víc.

Zpřísněné limity

Naději na nominaci měl ještě půlkař Jaroslav Růža, jenž splnil limit mezinárodní atletické federace IAAF, ale ne českého svazu. "Pravidla byla jasně dána, u běhů jsme limity trochu přitvrdily, protože oproti technickým disciplínám byly mírnější," vysvětlil Fišer. Stanislav Sajdok na poslední chvíli v sobotu zpřísněné kritérium splnil.

Počet limitářů ovlivnily i zdravotní potíže řady atletů, zranili se Bába, Dvořák i Šneberger, na letní sezónu se soustředí Mužík i Stehlík. Sprinteru Vojtíkovi vyřadili z programu vrcholných halových akcí jeho oblíbenou dvoustovku.

Česká výprava bude příští víkend obhajovat tři medaile z Budapešti. Pokud by se to podařilo, jednalo by se o malý zázrak. "Za každou medaili budu silně tleskat," realisticky hodnotí Fišer. Z budapešťské medailové trojice dva odpadli - tehdy bronzový Bába se zranil, v poslední době se trápící tyčkař Ptáček neskočil limit.

Zůstal jediný

Zůstal jen úřadující halový vicemistr světa - Roman Šebrle. Letos absolvoval jediný sedmiboj v estonském Tallinnu, jeho výkon je ale až šestý ve světových tabulkách. O víkendu si na halovém mistrovství republiky zkusil tři disciplíny, hladký sprint za 7,13 s, překážky za 8,05 s a v tyči překonal 486 cm. "Trochu mě bolela noha, tak jsem na šedesátce neběžel úplně naplno. Ale už je to dobré," citovaly ho stránky iaaf.org.V pátek Šebrleho čeká poslední test na mítinku v Chemnitzu, kde si zkusí dálku.

Aktuální medailistkou z mistrovství světa, i když z toho letního, je i tyčkařka Pavla Hamáčková, která bude zřejmě druhou největší českou nadějí v Moskvě.

Šebrle je spolu s výškařem Tomášem Janků jediným českým atletem, který si po dvou letech halový světový šampionát zopakuje, opakem je jeho kolega Svatoslav Ton, jenž se na halové MS vrací po dlouhých devíti letech.

České výpravy na halových MS
1997 - Paříž18
1999 - Maebaši11
2001- Lisabon8
2003 - Birmigham9
2004 - Budapešť11
2006 - Moskva7

Reklama

Související témata: