Hlavní obsah

Atletika jako nikdy předtím. Špotáková a spol. si zaházejí v blízkosti muzeí, Vadlejch se vrátí do dětství

Amsterdam

Nizozemští pořadatelé mistrovství Evropy se holedbají, že světu ukážou atletiku jako nikdy předtím. A hned první den to předvedou. Oštěpaři a diskaři si totiž sbalí své náčiní a z Olympijského stadiónu vyrazí o pár kilometrů dál na amsterdamské Museumplein. Poprvé se na šampionátu uskuteční závody v technických disciplínách mimo stadión.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Oštěpaři Vítězslav Veselý (vlevo) a Jakub Vadlejch.

Článek

Rijksmuseum se slavnou Rembrandtovou Noční hlídkou, vedle muzeum věnované Vincentu van Goghovi. A na prostranství uprostřed poletí disky a oštěpy. Tak vypadá snaha pořadatelů dostat atletiku mezi širší veřejnost.

Proč to vymýšlejí?

„Nejdřív jsem si říkal, proč to vymýšlejí?“ přiznává Jakub Vadlejch, největší česká oštěpařská naděje mezi muži. „Ale na druhou stranu je to změna, může to být zajímavé i pro nás,“ těší se na středeční odpoledne.

Koulaři jsou zvyklí na závody na náměstích, poslední si vyzkoušeli při mistrovství republiky v Táboře. I diskaři s kladiváři při exhibicích předvádějí své umění na otevřených prostranstvích. Ale oštěpaři? „Nikdy jsem takhle v parku neházel,“ přiznává Vadlejch. „Ani já jsem to nikdy nezažil,“ přitakává bývalý mistr světa Vítězslav Veselý.

„Je pravda, že v Africe občas házíme čistě jen na trávě, v Nymburce také někdy na fotbalovém hřišti. Ale jinak? Snad jako malý jsem házel někde na louce,“ loví pětadvacetiletý Vadlejch v paměti.

Rizikem i vítr

Včera proběhlo na Museumplein slavnostní zahájení, většina oštěpařů uvidí sektor poprvé až těsně před soutěží. V první skupině od 17:05 se představí Veselý, ve druhé od 18:40 Vadlejch spolu s Jaroslavem Jílkem, dalším členem úspěšné skupiny světového rekordmana Jana Železného.

„Jsem zvědavý na povrch, nakolik bude kopat, nebo jestli bude tvrdší,“ přemítá Vadlejch. Na otevřeném prostranství může kvalifikaci ovlivnit vítr, který byl v úterý v nizozemské metropoli chvílemi hodně silný. „Může hrát velkou roli, oštěp je větrem ze všech vrhů nejvíc ovlivnitelný,“ tuší Vadlejch, jenž zatím čeká na první účast ve finále na vrcholné akci.

Letošní forma ho mezi kandidáty postupu jednoznačně pasuje, vždy se sezónním maximem 86,76 m je mezi účastníky šampionátu čtvrtý nejlepší. Limit pro finále je 81,50 m. „Vždycky na postup stačilo hodit za 80 metrů, ale spoléhat na to určitě nebudu. Pro mě je kvalifikace stěžejní, půjdu do ní jako do všech letošních závodů,“ plánuje Vadlejch.

Reklama

Související témata: