Hlavní obsah

Urveš medaili, věštila Rosolová příteli a Helcelet se jen smál. Měla pravdu, uznal po skvělé stíhačce

Michal Osoba (Amsterdam)Právo

Po prvním dnu desetiboje na mistrovství Evropy v Amsterdamu nocoval Adam Sebastian Helcelet na 11. místě, boj o medaile se zdál být na hony vzdálený. Jenže parádní stíhací jízdou dostával čtyřiadvacetiletý rodák z Turnova pod sebe jednoho soupeře za druhým a nakonec vybojoval stříbro, svou první medaili mezi dospělými. Poprvé od zlata Romana Šebrleho na MS v Ósace 2007 se český desetibojař postavil na stupně vítězů při seniorské akci.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Nejlepší desetibojaři ME v Amsterdamu. Vlevo stříbrný Adam Sebastian Helcelet, uprostřed vítěz Thomas van der Plaetsen z Belgie a vpravo bronzový Srb Mihail Dudaš.

Článek

Ve středu večer si Helcelet volal se svou přítelkyní, překážkářkou Denisou Rosolovou, kterou na šampionát nepustilo svalové zranění. „Říkala mi, ať to nevzdávám, že medaili ještě urvu,“ tlumočil Helcelet obsah konverzace. „Ale já se jen smál. Vůbec jsem tomu nevěřil, ale měla pravdu,“ žasnul.

V Riu by bral i čtvrté místo

Svěřence Josefa Karase podržely na cestě za stříbrem zejména vrhy; v disku a oštěpu si vylepšil osobní rekordy, které položily základ jeho celkovému součtu 8157 bodů. „Snažil jsem se nic nevzdávat a bojovat až do konce. Desetibojaři závodí až druhý den, první den závodí atleti,“ vtipkoval Helcelet.

Pořadí na stupních začal detailněji sledovat právě až po oštěpu, předposlední disciplíně. Věděl, že rozdíl mezi ním a průběžně třetím Srbem Mihailem Dudašem odpovídá zhruba osmi sekundám na závěrečné patnáctistovce.

„Věděl jsem, že je neskutečný běžec, ale pak jsem viděl, jak na konci tuhne,“ popisoval poslední metry závodu. Helcelet nakonec stříbrnou pozici udržel o pouhé čtyři body, a konečně tak prolomil sérii čtvrtých a pátých míst na vrcholných akcích. „Snad se to fakt zlomilo. Ale kdyby to bylo čtvrté páté místo v Riu, tak bych se nezlobil,“ smál se.

Reklama

Související témata: