Hlavní obsah

Španělská veteránka utekla z důchodu a sbírá medaile

Michal Osoba (Amsterdam)Právo

V roce 2012 ohlásila konec kariéry. Nebylo divu, ve 33 letech už většina výškařek míří do sportovního důchodu. Jenže Španělka Ruth Beitiaová mimo stadióny dlouho nevydržela.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Španělská výškařka Ruth Beitiaová se zlatou medailí z mistrovství Evropy v Amsterdamu.

Článek

Vrátila se a prožívá nejúspěšnější období své bohaté kariéry. Od návratu stihla vyhrát dvě venkovní mistrovství Evropy, jedno halové a trofej pro vítěze Diamantové ligy, na světových akcích přidala dvě stříbra a bronz. Ve čtvrtek v Amsterdamu vybojovala unikátní třetí evropské zlato za sebou, v 37 letech!

Po pivu myšlenky na Rio

Česká vycházející hvězdička Michaela Hrubá by mohla být její dcerou, vždyť obě dělí devatenáct let. Zatím se ale česká teenagerka i zbytek Evropy musí sklánět před uměním ostřílené Španělky.

První velké zlato získala právě v Amsterdamu na ME do 23 let v roce 2001. Od té doby pobrala dalších třináct medailí na vrcholných akcích. Primát nejstarší výškařské šampiónky už jí patří od předloňského ME v Curychu, teď svůj rekord jen posunula.

Jediný sen Beitiaové zatím zůstává zatím nesplněný – olympijská medaile. „Teď si dám pivo na oslavu, až pak začnu myslet na Rio,“ zvesela vykládala v Amsterdamu. V srpnu ji čeká pravděpodobně poslední šance na vyšperkování její skvostné sbírky. I když u nestárnoucí Španělky nikdo neví, v jaké formě může být ještě za čtyři roky v Tokiu…

Reklama

Související témata: