Hlavní obsah

Od kruté diagnózy po evropské zlato. Nemoc mě hodně naučila, říká desetibojař

Amsterdam

Před necelými dvěma lety měl úplně jiné priority než vyhrávat atletické medaile. Přežít, uzdravit se… O to sladší příchuť mělo pro belgického desetibojaře Thomase van der Plaetsena zlato, které v Amsterdamu na stupních vítězů převzal od předsedy atletické federace IAAF Sebastiana Coea.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Radost belgického desetibojaře Thomase van der Plaetsena.

Článek

V roce 2014 mu mimosoutěžní dopingová kontrola změnila a možná i zachránila život. Po pozitivním testu absolvoval sérii vyšetření, která odhalila pravou příčinu abnormalit v jeho vzorku – rakovina varlat.

Následovala operace, měsíce chemoterapie a pokus o pozvolný návrat k atletice. Do formy se rodák z Gentu dostal neuvěřitelnou rychlostí. Vloni vyhrál universiádu, v Amsterdamu už zkompletoval svou sbírku evropských titulů. Po juniorském a do 23 let získal i ten nejcennější. Ve svém teprve třetím desetiboji po uzdravení.

Bojoval bez ohledu na okolnosti

„Nedokážu říct, jestli je to mé největší vítězství, ale určitě si ho vážím nejvíc po tom, co se dělo poslední roky,“ uznal. „Během nemoci jsem se hodně naučil. Především zůstat pozitivní bez ohledu na okolnosti a bojovat,“ líčil van der Plaetsen, jediný muž, jenž na šampionátu dokázal porazit Adama Sebastiana Helceleta. „Je to super kluk, my všichni desetibojaři držíme při sobě,“ říkal vicemistr Evropy.

Bývalý desetibojař a Helceletův trenér Josef Karas s Belgičanem mluvil po závodě i druhý den u snídaně. „A kdybych měl dva klobouky, smeknu oba,“ uznale vykládal.

„Musíme si uvědomit, že děláme jenom sport. Ano, jsme profesionálové, je to naše práce, ale on utekl hrobníkovi z lopaty. Dokázal neuvěřitelné věci, když se po uzdravení dostal na takovou úroveň. Když zvládl tohle, je schopný ve svém životě dosáhnout čehokoliv,“ prohlásil Karas.

Reklama

Související témata: