Hlavní obsah

Jak napravit pošramocenou psychiku? Bára se oklepe, ujišťuje kouč Špotákové

Amsterdam

Potřebovala povzbuzení, ujištění, že po zlomenině nártu je na správné cestě za vysněným třetím olympijským triumfem v řadě. Toho se ale oštěpařka Barbora Špotáková v Amsterdamu nedočkala. Kromě oštěpařské techniky bude ve zhruba pětitýdenním prostoru do startu olympiády v Riu potřebovat zvednout i náladu.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Oštěpařka Barbora Špotáková se medaile na atletickém ME v Amsterdamu nedočkala.

Článek

„Snad mě to nesejme,“ zadoufala, když pomalu opouštěla Olympijský stadión po pátém místě ve finále. „Po těch peripetiích by mě rozhodně víc nakopl nějaký úspěch než taková kudla do zad. Tři měsíce jste úplně špatní, pak tomu začnete věřit a najednou tohle,“ klesala na mysli.

Museli dělat kompromisy

Špotákové staronový kouč Rudolf Černý, k němuž se oštěpařská rekordmanka po pěti letech vrátila, se teď bude muset částečně proměnit i v psychologa. „Báru to podle mě nezlomí. Oklepe se z toho,“ je přesvědčený zkušený trenér.

Dobře ví, čím si v posledních měsících od nešťastného zranění při soustředění na Kanárských ostrovech jeho svěřenkyně prošla. „Trénink byl o kompromisech, nedá se tak rychle dohnat. Ještě nějaký čas máme a na olympiádu můžeme vyladit lépe než na mistrovství Evropy,“ věří Černý.

Ve fyzické přípravě už Špotáková manko dohnala, jenže nemá tolik naházeno oštěpem. A závodních možností už do Ria mnoho není. V pátek Špotákovou čeká Diamantová liga v Monaku a pak? „Už tam nic pořádného není. Možná vymyslíme něco na domácí půdě,“ dumá trenér.

Víc starostí o Janečka

K jednomu olympijskému zlatu už Špotákovou dovedl před osmi lety v Pekingu. „Něco jsme od té doby v tréninku změnili, něco zůstalo, ale to souvisí i se zraněním. Bára ale zůstala stejná,“ srovnává trenér.

„Jen má teď víc starosti o Janečka, aby si něco neudělal, ale na delší soustředění jsme stejně nejezdili ani předtím. Tak čtrnáct dnů nejvíc, radši kratší. Vyhovovalo nám to tak oběma,“ dodává Černý.

Reklama

Související témata: