Hlavní obsah

Šebrle se předem nevzdává

Michal OsobaPrávo

Oslabený nemocí, ale odhodlaný poprat se o medaili. Takové bylo v pátek rozpoložení Romana Šebrleho před víkendovým bojem elitních sedmibojařů na halovém mistrovství světa v Moskvě. Střevní chřipka sebrala olympijskému vítězi dost sil. "Zhubnul o dvě kila, především na svalové hmotě," říká Šebrleho kouč Dalibor Kupka.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český desetibojař Roman Šebrle.

Článek

"Romanovi nemoc ublížila rychlostně i vytrvalostně, bude to znát v každé disciplíně," přiznává Kupka. Hlavní fázi nemoci už má Šebrle za sebou, ale k dokonalé fyzické připravenosti má hodně daleko. "Cítím se pořád stejně, ale žádnou dietu už držet nemusím," tvrdí A tak si po čtvrtečním příletu do Moskvy dopřál v hotelu k večeři špagety.

Po ní se za Šebrlem zastavil jeho největší soupeř v boji o pozici nejvšestrannějšího atleta světa - Američan Bryan Clay. "Byl u nás asi tři hodiny. Roman se v poslední době dost zlepšil v angličtině, a tak kluci vtipkovali. Bryan přivezl i album s fotkami z Kalifornie, když jsme za ním s Romanem byli trénovat," popisuje Kupka program setkání. "Bryan je skromný kluk, úplně jiný než většina Američanů," dodává Šebrleho kouč. A tak se domluvili, že po květnovém mítinku v Götzisu Clay přijede za Šebrlem na týden do Prahy.

Z postele ho vyhnali komisaři

Dnes půjde Šebrle do boje už v půl desáté moskevského času (v Česku je o dvě hodiny méně), a tak doufal, že se alespoň v pátek prospí déle. Nepovedlo se, už v osm hodin ho z postele vyhnali dopingoví komisaři. Že by ještě důsledek helsinské "glukózové" aféry? "To ne, oni jsou opravdu čím dál důslednější," odmítá spiklenecké teorie Kupka.

Vzhledem k Šebrleho nemoci by měla být otevřená cesta k titulu halového mistra světa právě pro Claye. "Pořád si myslím, že na zlato to v momentální situaci stačit nebude," opakuje Šebrle. "Ale nikdo neví, jestli Bryan neprodělal třeba úplně stejnou virózu," nevzdává Kupka boj o vítězství.

Zkusí nahnat nejvíc bodů už v sobotu

Na další medailové pozice už je kandidátů mnohem víc, není mezi nimi ale bronzový z letního mistrovství světa v Helsinkách Attila Zsivóczky. "Nedávno si při výšce natáhl sval v lýtku, vůbec není jisté, jestli nastoupí," říká Kupka, pod jehož vedením se Maďar připravuje.

Šebrle si včera prošel halu Olympijskij, odpoledne šel relaxovat na hotel a hrál hry na dovezeném notebooku. Dnes se ukáže, nakolik ho nemoc zlomila. "Kdybych nechtěl bojovat o medaili, nejezdil bych sem. Zkusím nahnat co nejvíc bodů už v sobotu," říká odhodlaně.

Reklama