Hlavní obsah

Halové MS bylo pro české atlety varováním

PRAHA

Zatím není důvod k panice, ale vystoupení malé výpravy na halovém mistrovství světa v Moskvě pořádně varovalo české atlety. S výjimkou překážkáře Stanislava Sajdoka a vícebojařské stálice Romana Šebrleho, jehož zbrzdila v útoku na třetí zlato nemoc, se všichni ostatní reprezentanti ani nepřiblížili svým nejlepším letošním výkonům a skončili hluboko v poli poražených.

Článek

Zejména výškaři Svatoslav Ton a Barbora Laláková přitom mohli podle papírových předpokladů pomýšlet dokonce na medaili.

Situace je podobná té z roku 2003 na HMS v Birminghamu. Tam česká výprava měla také jediný Šebrleho bronz, ale tehdy se hovořilo o začátku generační výměny. O rok později na stejném šampionátu v Budapešti se po zisku kompletní sbírky zdálo, že mládí se již ve špičce zabydlelo. Ale stříbrný medailista Adam Ptáček se letos vůbec na šampionát nekvalifikoval a tehdy bronzového Jaroslava Bábu vyřadilo ze hry vážné zranění.

Výsledky v Moskvě proto představují pro české atlety zdvižený varovný prst. Při vrcholu sezóny měli předvést své nejlepší výkony, což nedokázali. "Výkonnost skokanů tady příliš negradovala, spíš naopak. Nejlepší výkony podávali na začátku sezóny a tady to pak byl hromadný výbuch," řekl šéftrenér reprezentace Václav Fišer. Doufá však, že se jednalo o výjimku. "Uvědomme si, že tady nebyli obhájci medailí Bába a Ptáček," upozornil.

Limity splnilo jen sedm reprezentantů

Česká atletika není v krizi, jak by se mohlo zdát. Na velikosti a kvalitě výpravy se podepsaly různé vlivy - vedle Báby se zranili i koulař Stehlík a mílař Šneberger, běžec Mužík halu vynechal, sprinterovi Vojtíkovi dvoustovku z programu vyřadili. V létě přibudou posily oštěpař Železný, diskaři Malina a Cechlová, vícebojař Dvořák, v záloze jsou i tyčkaři Ptáček s Janáčkem či talentovaná dálkařka Ščerbová. I další budou mít v létě dost času, aby se připravili na srpnové ME do Göteborgu.

"Tam to ale klidně může být podobné, pokud reprezentanti nepodají výkony podobné těm, kterými se nominují. Obavu sice mám, ale není nikterak velká," upozornil Fišer. "Může se to všelijak schumelit, ale tak dramatické jako tady to snad nebude. Atletická spravedlnost přeci existuje," dodal.

Na HMS bylo jen sedm atletů, kteří splnili limity českého svazu. Nízký počet českých účastníků byl důsledkem tvrdých norem IAAF v technických disciplínách, na jejichž úroveň domácí federace zpřísnila mezinárodní kritéria v bězích. Kvůli tomu třeba neodjel na šampionát půlkař Jaroslav Růža, třebaže splnil limit IAAF. "Ale právě skokani vyhořeli," připomněl Fišer slabá vystoupení výškařů Strakové, Lalákové, Tona a Janků a tyčkařky Hamáčkové. "Limity ale byly nastavené dobře, o tom diskutovat nebudu," uvedl kouč.

Až letní sezóna ukáže, zda se české atletické mládí v kombinaci se zkušenými oporami již zabydlelo ve špičce. Halové mistrovství světa v Moskvě nenastavilo atletům zrcadlo ve správném úhlu a sportovci věří, že to byl pro české barvy "jen" jeden hrubě nepovedený šampionát.

Reklama

Související témata: