Hlavní obsah

Vadlejch po dvou triumfech útočí na diamant. Ale můj čas snad teprve přijde, věří

Praha

Další vítězný zářez! Oštěpař Jakub Vadlejch po Diamantové lize v Londýně vládl i na dalším díle v Paříži a díky osobnímu rekordu 88,02 m je ve hře o celkové vítězství. Rozhodne se ve čtvrtek v Curychu mezi ním a olympijským vítězem Thomasem Röhlerem z Německa.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jakub Vadlejch.

Článek

Před svým třetím pokusem jste byl mimo elitní čtyřku postupující do užšího finále. Byl to tedy hod na riziko, který buď vyjde, nebo ne?

V tu chvíli nebylo čtvrté místo tak vysoko, stačilo hodit za 82 metrů, tak jsem takhle nepřemýšlel. Spíš jsem se necítil špatně v rozhazování a říkal si, že když pohlídám nějaké detaily, bude to v pohodě. Většinou dlouhé pokusy přijdou, když člověk cítí, že je hodil lehce.

Věřil jste, že se ještě můžete zlepšit? I poslední dva pokusy vám letěly za 84 metrů…

Právě. Nebylo to tak, že bych se vyloženě spokojil s tím osobním rekordem. Věděl jsem, že když přidám třeba rychlost, ještě se můžu posunout. I do posledního pokusu, když jsem měl jistotu vítězství, jsem šel s tím, že bych rád ještě něco přidal.

Od trenéra Jana Železného jste se dočkal pochvaly?

Rozebereme to ještě na tréninku, ale závod viděl a gratuloval mi. Tak snad dobrý. (úsměv)

Pořadí Diamantové ligy v hodu oštěpem
1. Thomas Röhler (Něm.)34 b.
2. Jakub Vadlejch (ČR)30 b.
3. Ihab Abdelrahman (Eg.)25 b.
4. Keshorn Walcott (Trin.)14 b.
Pozn.: Abdelrahman po pozitivním dopingovém testu už nezávodí. Ve finále v Curychu získá vítěz 20 bodů, další v pořadí 12, 8, 6, 4 a 2 bod.

Který triumf byl pro vás osobně cennější? Ten z Londýna, nebo čerstvý pařížský?

Jsem rád za oba, padly na zavřených stadiónech, kde to byly čisté hody bez vlivu větru, v maximální konkurenci. Jen olympiáda dopadla, jak dopadla, nezbývá než se poučit.

Proběhlo vám hlavou, že předvést takový hod o týden dříve, jste místo osmého z Ria bronzovým medailistou?

V Riu jsem měl takový den, který občas přijde, že člověk hodí 82,42 a přijde mu, že to byl dobrý hod, v tu chvíli jeho maximum. A to je začátek konce…

Teď si můžete spravit chuť celkovým triumfem v Diamantové lize. Když v Curychu zvítězíte, nemusíte se ohlížet na výsledek Röhlera…

Když předvedu pocitově podobný hod jako v sobotu, může to být hodně zajímavé a od toho se může odvíjet i pořadí. Ale přímo body a celkové výsledky v hlavě mít nebudu.

Jak vycházíte s Röhlerem? Je o rok mladší, potkáváte se už pár let…

Myslím, že celá ta oštěpařská parta funguje fakt dobře, přejeme si navzájem a v takovém prostředí se závodí líp. Jako jsem já ve finále v Riu přál Thomasovi, když se v pátém hodu zlepšil, věřím, že i on mi přál, když jsem si vylepšil osobák.

Spolu s tréninkovými kolegy Veselým a Frydrychem máte osobní rekordy v rozmezí 32 centimetrů. Hecujete se mezi sebou, kdo bude českou dvojkou za Janem Železným?

Na sebe se nefixujeme. Spíš věřím, že když budu pokračovat stejnou cestou a budu zdravý, můj čas teprve přijde. Je mi pětadvacet a oštěpaři mívají nejlepší výkony kolem třicítky.

Historické české oštěpařské tabulky
1. Jan Železný98,48 m (1996)
2. Vítězslav Veselý88,34 m (2012)
3. Petr Frydrych88,23 m (2010)
4. Jakub Vadlejch88,02 m (2016)

Reklama

Související témata: