Hlavní obsah

Pražský půlmaratón možná ovlivní rozvodněná Vltava

Čtyři kvalitní keňští vytrvalci a naturalizovaný Čech Róbert Štefko by se měli postarat o nejlepší časy při osmém ročníku Pražského půlmaratonu, který se poběží v sobotu na apríla. Startovat se bude v pravé poledne na Karlově mostu a cíl závodu je na Kampě. Půlmaratón však ohrožuje zvýšená hladina Vltavy, která by mohla zaplavit závěrečné kilometry závodu.

Foto: PIM

Ilustrační foto

Článek

Ve středu zasedá komise pražského magistrátu, která rozhodne o dalších krocích. "Uvidíme, jak se situace vyvine," prohlásil na středeční tiskové konferenci za organizátory Carlo Capalbo z Pražského mezinárodního maratónu PIM. "Pokud ke změně dojde, týká se to pouze Kampy, takže jen posledních kilometrů. Ve hře je cíl na Malostranském náměstí, už to máme vyměřené, ale věříme, že bude vše v pořádku," uvedl.

Nejlepší osobní rekord z přihlášených běžců má bývalý slovenský reprezentant Štefko (1:00:29). Hlavním favoritem však je Keňan John Cheruiyot Korir, šestý muž z olympijských her v Aténách v běhu na 10 000 metrů. "Věříme, že by mohl padnout traťový rekord," prohlásil Capalbo. Rekordní čas drží z loňska Keňan Silas Kirui časem 1:01:07.

Elitní keňskou sestavu doplňuje Kibiwott

Vítězství však obhajovat nebude. Do předních pozic bude chtít promluvit loni druhý Stanley Kipkosgei Salil i Joseph Kiprotich Ngeny, který byl před rokem třetí. Elitní keňskou sestavu doplňuje Stephen Kibiwott.

Mezi ženami je jasnou adeptkou na vítězství Caroline Kwambaiová rovněž z Keni, která má o více než pět minut lepší osobní rekord než její krajanka Hellen Jemaiyo Kimutaiová. České barvy bude hájit zejména Jana Klimešová, loni třetí.

Štefka doplňují ve startovním poli Pavel Faschingbauer, Jan Kreisinger, Jan Bláha či David Gerych. O tempo by se měl starat další keňský vytrvalec Justus Kipchirchir Kiprono.

Na skvělé časy to asi nebude

"Teď skončila zima, takže to na nějaké skvělé časy asi nebude," uvedl Štefko, který se prý bude letos soustředit na dráhu. Nevyloučil ani snahu kvalifikovat se na mistrovství Evropy v Göteborgu v závodu na 10 000 m. "Musím zapracovat na rychlosti, protože ty maratóny se běhají hrozně rychle. Pak se k nim asi vrátím," prohlásil.

Na Pražský půlmaratón je přihlášeno již rekordních téměř 4000 běžců. "Očekáváme nárůst na 4500 lidí," uvedl Capalbo. Loni vyběhlo z Karlova mostu na trať dlouhou více než 21 kilometrů 3450 vytrvalců.

Reklama

Související témata: