Hlavní obsah

Rozhodl obávaný Hrdlořezák. Jubilejní Běchovice pro Homoláče a Vrzalovou

Michal OsobaSport.czPrávo

Žádný jiný evropský běžecký podnik se nemůže chlubit tak bohatou a nepřerušenou historií jako Běchovice. Desetikilometrový závod se letos běžel už po sto dvacáté a vítězstvím oslavili jubileum Jiří Homoláč a Simona Vrzalová. Oba převzali nové trofeje v podobě patníku s číslem třináct, odkud se závod tradičně startuje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Homoláč se raduje z vítězství v závodě mužů Běchovice-Praha.

Článek
Fotogalerie

Homoláč závodící za AK Kroměříž i vítkovická Vrzalová rozhodli o svých vítězstvích díky trhákům ve druhé polovině trati, kdy se odpoutali skupince soupeřů. „Od zhruba pátého kilometru jsem si tempo dělal sám, ale doufal jsem, že to bude lehčí, hlavně Hrdlořezák byl boj,“ zmínil Homoláč obávané stoupání, kde však svůj náskok uhájil.

Nevypustil ani metr

Do cíle doběhl v čase 30:26 s náskokem sedmi sekund před obhájcem vítězství Jakubem Zemaníkem z Vítkovic. „Naháněl mě, musel jsem makat až do cíle a nevypustit ani metr,“ uznal Homoláč. „Ale o vítězství jsem tu snil už dlouho, Běchovice běhám už spoustu let kromě posledních dvou ročníků, kdy jsem závodil na maratónu v Berlíně,“ líčil Homoláč, jemuž se letos nesplnil sen o maratónské účasti na olympiádě v Riu.

„Teď mě ještě čeká můj srdeční závod Vokolo Príglu nedaleko mého bydliště a pak mistrovství republiky v krosu,“ nastiňuje své plány. V zimě má v plánu zopakovat soustředění v Keni, které si letos nemohl vynachválit. „Trenér mi ho už povolil, možná bych si ho ještě o týden prodloužil,“ přemítal Homoláč, nově svěřenec Róberta Štefka, sedminásobného vítěze Běchovic.

Zlato na druhý pokus

Vrzalová v Běchovicích startovala teprve podruhé a hned si při absenci Evy Vrabcové-Nývltové připsala mistrovský titul v čase 34:20. „Poprvé jsem od sebe nic nečekala, teď jsem to chtěla zkusit na bednu,“ neskrývala svěřenkyně Augustina Šulce, která o vítězství bojovala s Terezou Čapkovou a Petrou Kamínkovou.

„Chtěla jsem začít pomalinku, abych měla síly na konec, ale radši jsem se držela s holkama. Hlavně s Péťou, která je zkušená, tak jsem si říkala, že když poběžím s ní, nic nezkazím,“ usmívala se. „Do kopce jsem zrychlila a pak byla ráda, že už jsem v cíli," ve zkratce popsala rozhodující momenty osmadvacetiletá běžkyně, která zažívá parádní sezónu.

Rozvoj někdejšího běžeckého talentu zastavily potíže s nedostatkem železa v krvi, letos se vrátila ve velkém stylu. Po povedené halové sezóně získala domácí tituly na 1500 a 5000 metrů, nyní přidala zlato i na silniční desetikilometrové trati.

„Dlouho jsem se trápila, letos to běhá. Jestli vydrží zdraví, ještě chci tak čtyři roky vydržet,“ plánuje. Spíše ale chce směřovat ke kratším tratím. „Desítka je strašně dlouhá, doufám, že na patnáctistovce se mi povede ještě něco zaběhnout,“ věří.

Výsledky závodu Běchovice–Praha
Muži
1. Jiří Homoláč (AK Kroměříž) 30:25
2. Jakub Zemaník (SSK Vítkovice) 30:33
3. Vít Pavlišta (Slovan Liberec) 30:57
Junioři
1. Šinágl (Olymp Praha) 32:22
Ženy
1. Simona Vrzalová (Vítkovice) 34:20
2. Tereza Čapková (USK Praha) 34:45
3. Petra Kamínková (AK Olomouc) 35:25
Juniorky:
1. M. Stránská (ISCAREX) 37:36

Reklama

Související témata: