Hlavní obsah

Pražský půlmaratón snad voda neohrozí

PRAHA

Každé ráno vyhlíží Carlo Capalbo netrpělivě z okna a s obavami pozoruje hladinu Vltavy. "Ale na 95 procent nebude třeba trať měnit," věří před sobotním Pražským půlmaratónem jeho hlavní organizátor.

Foto: www.mattoni.cz

Trasa půlmaratónu vede z velké části historickým centrem Prahy.

Článek

Většina trasy závodu, který odstartuje v pravé poledne z Karlova mostu, povede v blízkosti Vltavy, a tak si organizátoři pro jistotu připravují jiné varianty doběhu, než je cíl na nejvíce ohrožené Kampě. "Měnit by se musel asi jen poslední kilometr, doběh bychom mohli přesunout třeba na Malostranské náměstí," plánuje Capalbo.

Sobotní závod přiláká rekordní účast. "Máme momentálně 4000 přihlášených a ještě tak 500 jich přibude," věří italsko-český organizátor. V plánu je atak traťových rekordů, u mužů činí 1:01,07, v ženské kategorii 1:10,38. "Doufáme v mužský čas kolem jedné hodiny," plánuje Capalbo. Měl by se o to pokusit někdo z Keňanů, třeba Cheruiyot Korir, šestý z aténské olympiády na 10 km, nebo Kipkosgei Salil, vítěz loňské Mattoni Grand Prix.

Štefko mění priority

Největší českou nadějí bude slovenský rodák Róbert Štefko, jenž má ze všech přihlášených nejlepší osobní rekord. V letošní sezóně mění své priority. "Chtěl bych běhat více na dráze a třeba se i kvalifikovat na mistrovství Evropy do Göteborgu na desítce," plánuje olympionik z Atén. Tam se představil v maratónu, nyní se ale chystá spíše na kratší tratě. "Každopádně potřebuji zrychlit, cítil jsem, že v poslední době mi rychlost chyběla. Ta by se mi v budoucnu hodila i v maratónu," říká kroměřížský atlet.

Keňa má nejvíce zástupců i mezi favoritkami ženského závodu. Číslo jedna ponese Carolina Kwambaiová, na startu budou rovněž její krajanky Jemaio Kimutaiová, jež se honosí vavříny také z prestižního hamburského či milánského maratónu, i obhájkyně vítězství Susan Kiruiová. Z domácích běžkyň nastoupí s největšími ambicemi zkušená Jana Klimešová.

Součástí sobotního programu bude poprvé i firemní půlmaratón. Ceny se nebudou předávat pouze nejlepší čtyřčlenné štafetě, ale také nejrychlejším v jednotlivých profesích. "Máme připraven seznam 65 povolání, a tak oceníme nejrychlejšího doktora, advokáta nebo třeba manažera," prozrazuje Capalbo.

Reklama

Související témata: