Hlavní obsah

Pražský půlmaraton vyhráli běžci z Keni

PRAHA

Pražský půlmaraton vyhrál keňský běžec Stephen Kibiwott. Do cíle doběhl v čase 1:01:15 hodiny, čímž mu traťový rekord unikl o osm sekund. Nejlepším z domácích vytrvalců byl na pátém místě s více než pětiminutovou ztrátou Pavel Faschingbauer. Závod žen vyhrála v novém rekordu trati keňská favoritka Caroline Kwambaiová.

Článek

Keňané závod v centru metropole zcela opanovali, na medailových stupních nechali soupeřům jediné místo. Jako druhý se v závodu mužů dostal do cíle Stanley Kipkosgei Salil, třetí byl už se značným odstupem vodič Justus Kipchirchir Kiprono.

Kwambaiová rozhodla až v dramatickém finiši, krajanku Hellen Jemaiyo Kimutaiovou za sebou nechala o pouhé tři sekundy. Obě tak pokořily dva roky starý traťový rekord jiné Keňanky Susan Kuruiové. Třetí skončila Maďarka Simona Staicuová, pro kterou byl Pražský půlmaraton prvním závodem po mateřské přestávce. Stejně jako u mužů se na páté pozici objevila první česká závodnice Jana Klimešová.

"Na třetím kilometru mě Salil dostihl a držel se mě až do dvacátého kilometru, pak se mi ale podařilo ho setřást a vyhrát. I když nepadl traťový rekord, jsem s výsledkem velmi spokojen," popsal průběh závodu vítězný Kibiwott.

Rekordní účast běžců 

Faschingbauer byl s umístěním spokojen, s časem už méně. "Foukal ale docela hodně vítr," řekl novinářům. V závěsu za ním doběhli další čtyři Češi. "Utrhli jsme se s Honzou Kreisingrem a Róbertem Štefkem, ale na Palackého mostě začal Róbert ztrácet. Myslel jsem, že nás ještě začne dotahovat, ale nestalo se tak," dodal Faschinbauer, který pro sebe rozhodl souboj domácích běžců trhákem u Rudolfina.

Faschingbauer celou zimu nemohl kvůli zdravotním problémům zaviněným podvrknutým kotníkem při Velké Kunratické trénovat, znovu běhat začal až na počátku března. Jeho cílem je nyní příprava na Pražský maraton, kde se pokusí splnit limit na mistrovství Evropy v Göteborgu.

Mnohem dramatičtější byl finiš žen. "Běžely jsme společně s Hellen (Kimutaiovou), od patnáctého kilometru to už vypadalo dobře a na dvacátém jsem již doufala, že vyhraju," prohlásila Kwambaiová.

"Za páté místo jsem ráda. Začala jsem s respektem k favoritkám, v průběhu závodu jsem začala myslet i na čtvrté místo, nakonec to ale nevyšlo. Trať patří mezi ty těžší," uvedla Klimešová.

Na start půlmaratonu se postavilo přes 4000 běžců, což je nový rekord závodu.

Výsledky - muži:
1. Kibiwott 1:01:15, 2. Salil 1:01:38, 3. Kiprono (všichni Keňa) 1:05:08, 4. Ornelas (Portug.) 1:06:21, 5. Faschinbauer 1:06:35, 6. Kreisinger 1:06:48, 7. Štefko (všichni AK Kroměříž) 1:06:59, 8. Novák (Atletika Jihlava) 1:07:38, 9. Gerych (AK Kroměříž) 1:08:22.
Výsledky - ženy:
1. Kwambaiová 1:10:08, 2. Kimutaiová (obě Keňa) 1:10:11, 3. Staicuová (Maď.) 1:13:24, 4. Kiruiová (Keňa) 1:16:16, 5. Klimešová (USK Praha) 1:17:00, 6. Milesová (Kovošrot Praha) 1:21:11.

Reklama

Související témata: