Hlavní obsah

Bekele má z MS v krosu desátý titul a pátý double za sebou

FUKUOKA

Už pět let vládne krosařům jediný muž. Kenenisa Bekele ve Fukuoce podesáté za sebou nedal na mistrovství světa šanci nikomu ze svých soupeřů a má rekordní pátý double v řadě. Famózní etiopský vytrvalec po sobotním triumfu na krátké trati vyhrál v Japonsku také dlouhý závod na dvanáct kilometrů. Bekele doběhl v času 35:40 a porazil svého krajana Sileshiho Sihina, třetí byl Keňan Martin Irungu Mathathi.

Článek

Mezi ženami neobhájila loňský double Tiruneš Dibabaová, vítězka sobotního dlouhého závodu, která dnes krátkou trať nedokončila. Zastoupila ji však další Etiopanka Burika Gelete Batiová, loňská juniorská mistryně světa, jež čtyřkilometrovou trať proběhla v čase 12:51. V závěrečném spurtu porazila o dvě sekundy Keňanku Jepleting Ngetichovou, o další sekundu zpět doběhla do cíle další vytrvalkyně z Etiopie Meselech Melkamuová. V družstvech rovněž vyhrály Etiopanky, na Keňu ale měly náskok jediný bod.

Třiadvacetiletý Bekele se v průběhu celého závodu držel v popředí a ani na chvíli neztratil kontakt se špičkou. Krátce před cílem nastoupil a v závěrečném finiši svým pronásledovatelům utekl. Sihine byl o tři sekundy pomalejší.

Bekele, olympijský vítěz a mistr světa v běhu na 10.000 metrů, si po doběhu postěžoval na silný vítr, který závod provázel. "Bylo kvůli němu obtížné utéci soupeřům, potřeboval jsem na to poslední zbytky sil," prohlásil Bekele, který proto vyčkával s trhákem až na závěrečné stovky metrů.

Dodal, že na krosovém šampionátu zřejmě závodil naposledy. "Už jsem v téhle disciplíně dosáhl úplně všeho, nyní to už nechám mladším," řekl etiopský vytrvalec, který se v budoucnu hodlá soustředit na olympijské hry a světové šampionáty na dráze.

Na odměnách za dvě vítězství si Bekele odveze z Fukuoky celkem 100 tisíc dolarů. Soutěž družstev vyhráli Keňané, kteří v součtu umístění nejlepších čtyř závodníků nasbírali čtyřiadvacet bodů.

Šanci na double měli letos běžci na světovém krosovém šampionátu naposledy, neboť příští rok v keňské Mombase se už poběží pouze na dlouhé trati, stejně jako v minulosti. Pět titulů za sebou má z let 1995 až 2000 na dlouhé trati také Keňan Paul Tergat, který ale nikdy nevyhrál krátký závod. Ten byl zařazen do programu šampionátu v roce 1998.

Čeští atleti ve Fukuoce nestartovali.

Muži - dlouhá trať (12 km):
1. Bekele 35:40, 2. Sihine (oba Et.) 35:43, 3. Mathathi (Keňa) 35:44, 4. Tadesse (Er.) 35:47, 5. Kigen 35:54, 6. Macharinyang (oba Keňa) 36:02.
Družstva:
1. Keňa 24, 2. Eritrea 28, 3. Etiopie 42.
Ženy - krátká trať (4 km):
1. Batiová (Et.) 12:51, 2. Ngetichová (Keňa) 12:53, 3. Melkamuová (Et.) 12:54, 4. Johnsonová (Austr.) 12:55, 5. Kiplagatová (Niz.) 12:55, 6. Jepchumbaová (Keňa) 12:58.
Družstva:
1. Etiopie 25, 2. Keňa 26, 3. Austrálie 69.

Reklama