Hlavní obsah

Finále Poháru UEFA zasáhla tragická smrt fanouška

SEVILLA

Španělskou Sevillu, dějiště finále Poháru UEFA, prvního z fotbalových vrcholů letošní sezóny, zaplavily tisíce příznivců Celticu Glasgow i FC Porta. Oběma tábory, které večer poženou své miláčky do boje o cennou trofej, však otřáslo tragické úmrtí portugalského příznivce. Sedmnáctiletý mladík se utopil, když se s přáteli koupal v řece Guadalquiviru.

Foto: ČTK

Celtic v semifinále probudil Portugalce ze sna o čistě portském finále. Vyřadil tamní Boavistu.

Článek

Teploty v andaluské metropoli dosahují až čtyřiceti stupňů Celsia a mnozí z tisíců fanoušků se proto v řece zchlazují. "Je to tragédie," shodovali se příznivci všech 'válečných' barev. "Večerní finále bude oslavou života," ozvalo se z hloučku mužů v zelenobílých barvách Celticu.

Skotských fanoušků je ostatně v Seville mnohem více než těch z Porta, kteří to mají mnohem blíže. Očekáváno je více než 70 tisíc fandů skotského celku a okolo 30 tisíc fanoušků soupeře. Jak poznamenaly místní noviny: "Invaze začala!" Všichni se však na stadión s kapacitou 52 tisíc diváků nedostanou a policie už posílila ostrahu města, aby 'bezprizorní' příznivce udržela na uzdě.

Zápas se odehraje ve slovenské režii. Před vyprodaný kotel Olympijského stadiónu totiž přivede oba týmy slovenský sudí Luboš Michel s krajany Igorem Šramkou a Martinem Balkem. A budou řídit velmi zajímavý zápas, který může přinést křest nového pravidla. Svou premiéru si totiž odbude tzv. stříbrný gól. Pokud utkání skončí nerozhodně, bude se prodlužovat 2x15 minut. Když v prodloužení padne gól, zápas tím neskončí, jak bylo v minulých letech pravidlem, ale musí se dohrát čtvrthodinové nastavení. Teprve pokud prohrávající tým do té doby nevyrovná, zápas končí.

Celtic bojuje na mnoha frontách

Kolem jedenácté hodiny večer se dlouhý seznam vítězů Poháru UEFA rozšíří o další jméno. Oba kluby totiž v méně slavnějším z pohárů čekají na první triumf, zato se již mohou pochlubit vítězstvím v bývalém PMEZ, předchůdci Ligy mistrů. Fotbalisté Celticu zdvihli nad hlavu cennou trofej v roce 1967, hráči Porta o dvacet let později.

Porto jde ještě o jinou metu: v této sezóně má šanci ukořistit tři trofeje, vedle evropského primátu i národní pohár. Domácí titul už má několik týdnů jistý. Celtic je v opačném postavení, hned po finále jej v neděli čeká poslední kolo ligy, které má rozhodnout nevídaně těsný boj o titul. Po 37 kolech má společně s Rangers stejně bodů i totožný rozdíl ve skóre. Celtic je zatím druhý, neboť má o jediný vstřelený gól méně než městský rival.

Zrozený k úspěchu

Na rozdíl od Porta si proto skotský celek nemohl před finále dovolit luxus odpočinku pro nejvytíženější hráče. To trenér Portugalců José Mourinho své největší klenoty šetřil, volno dostal klíčový hráč sestavy, Brazilec s portugalským pasem Deco, i útočník Derlei, hrdina prvního semifinálového zápasu proti Laziu, v němž zařídil výhru 4:1. Derleiovi bude ve finále chybět tradiční parťák Hélder Postiga, jenž byl v semifinálové odvetě vyloučen. Na jeho místě dostane šanci Litevec Jankauskas.

Ani to neubralo nic z bezbřehého sebevědomí kouče portugalského šampiona. "Jsme ve vrcholné formě. Technicky, fyzicky i psychologicky. Nikdy neměníme taktiku podle soupeře a stejně tomu bude i nyní," prohlásil Mourinho. Žák Bobbyho Robsona a Louise van Gaala je podle portugalských médií mužem zrozeným k úspěchu.

Z průměrných hráčů totiž udělal hvězdy - Deco je podle médií bez diskuse nejlepším hráčem portugalské ligy, záložník Maniche se z béčka Benfiky Lisabon odrazil k jistému místu v národním týmu. Brazilec Derlei, levný nákup z Leirii, je zase nejlepším střelcem tohoto ročníku Poháru UEFA. "Kdybych mohl, schovám jej před finále do skleněného paláce, abych měl jistotu, že bude v pořádku," prohlásil o něm Mourinho.

Celtic Glasgow vs FC Porto, středa 20:45
Zápas řídí Slovák Luboš Michel. Hraje se na Olympijském stadiónu v Seville.
Pravděpodobné sestavy:
Celtic: Douglas - Valgaeren, Balde, Mjällby, Agathe - Lennon, Lambert, Petrov, Thompson - Sutton, Larsson.
"Stojíme před jedinečnou šancí. Celtic hrál naposledy finále evropského poháru před 33 lety a může trvat další řádku let, než se znovu do nějakého dostane," burcoval kouč Celticu Martin O'Neill.
Porto: Baía - Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuňo Valente - Costinha, Aleničev, Deco, Maniche - Jankauskas, Derlei.
"Jsme ve vrcholné formě. Technicky, fyzicky i psychologicky. Nikdy neměníme taktiku podle soupeře a stejně tomu bude i nyní," kontroval trenér Porta José Mourinho.

Vše leží na Larssonovi

Celtic se potýká s podobným problémem v útoku jako Porto. Velšan Hartson si stěžuje na bolesti zad a finále bude sledovat jen jako divák. O to větší břímě bude ležet na bedrech švédského ostrostřelce Henrika Larssona. Tomu chybí jediná trefa k dosažení mety dvou set branek v zelenobílém dresu. Dosavadních 199 gólů stihl nastřílet za šest sezón, což je v průměru fantastických 33 gólů ročně.

Letos zatím nastřádal 42 zásahů, včetně devíti v Evropě. Finále je pro něj prý nejdůležitějším zápasem kariéry. "Na mistrovství světa v roce 1994 jsem se Švédskem získal bronz, ale tohle je pro mě víc," prohlásil. Ve středu se na něj zaměří veterán Jorge Costa, pro svou tvrdou hrou přezdívaný "Tank". "Před zápasem si vždycky říkám, že to bude bolet. Ale vím, že jsem silný, silnější než oni," holedbal se Larsson.

Pečlivé studium

Kouč Martin O'Neill je neméně úspěšný jako Mourinho, který vede Porto teprve prvním rokem. O'Neill, rodák z Belfastu, je u Celtiku o něco déle. Do funkce nastoupil v roce 2000 a od té doby dovedl klub ke dvěma mistrovským titulům a dvěma výhrám ve Skotském poháru.

Před finále si uvědomoval, že stojí před jedinečnou šancí. "Celtic hrál naposledy finále evropského poháru před třiatřiceti lety a může trvat dalších třiatřicet let, než se znovu do nějakého dalšího dostane," řekl. Pokud Celtic ve středu vyhraje, bude to jeho jubilejní sté vítězství v historii evropských pohárů.

Mourinho má za sebou hektické týdny. Víc než o svůj tým se staral o Celtic. Pravidelně navštěvoval jeho zápasy a studoval jeho hru. "Viděli jsme všechny zápasy Celtiku za poslední dobu. To vyžaduje maximální úsilí, na spánek mi kolikrát nezbyl čas," posteskl si.

Finále podle něj může být skvělým zážitkem a může navázat na poslední dva duely, v nichž padlo 14 branek. Předloni Liverpool přehrál Alavés 5:4, loni Feyenoord porazil Dortmund 3:2. "Skotské týmy bojují do konce, nikdy se nevzdávají. My zase neumíme bránit," lákal fanoušky Mourinho. "Chceme dokázat, že nejlepší fotbal se nehraje jen ve Španělsku nebo v Itálii."

Reklama

Související témata: