Hlavní obsah

CAS potrestal pět ruských chodců na čtyři roky za doping

Lausanne

Pět ruských chodců dostalo čtyřletý zákaz startu za doping. Arbitrážní soud pro sport (CAS) potrestal pětici Michail Ryžov, Ivan Noskov, Elmira Alembekovová, Věra Sokolovová a Denis Strelkov za pozitivní test na krevní doping EPO v červnu roku 2015 v národním tréninkovém centru v Saransku.

Foto: Profimedia.cz

Ruský chodec Ivan Noskov slaví bronz na ME v Curychu.

Článek

Všichni distancovaní chodci jsou bývalí medailisté z velkých akcí. Ryžov je vicemistr světa z roku 2013, Noskov a Strelkov získali bronz v závodech na 20 a 50 km na mistrovství Evropy 2014, Alembekovová předloňské ME vyhrála a Sokolovová má bronz z ME 2010.

Světová antidopingová agentura se na centrum v Saransku zaměřila a zjistila, že sportovci a jejich trenéři se často snažili bránit kontrolorům ve sbírání vzorků. Tamním hlavním trenérem byl Viktor Čegin, jenž letos v březnu dostal doživotní zákaz působení v atletice. Více než 25 jeho svěřenců bylo přistiženo při dopingu.

Mezinárodní atletická federace IAAF předala letos v únoru případy pěti chodců CAS, neboť ruský atletický svaz má zastavenou činnost a nemá rozhodovací pravomoci.

Reklama