Hlavní obsah

Drby fotbalového rebela Effenberga se staly bestsellerem

BERLÍN

"Je to spíše prostší dílko," ohodnotil zdvořile německý deník Die Welt novou knížku fotbalového internacionála Stefana Effenberga nazvanou Všem jsem to ukázal. Snůška drbů o hráčově soukromí a hlavně o tom, jak přebral manželku bývalému kolegovi z Bayernu Mnichov Thomasi Strunzovi, se minulý týden rázem stala bestsellerem.

Foto: Internet

Stefan Effenberg (na archivním snímku) mává zaplněným ochozům mnichovského Olympijského stadiónu.

Článek

Díky Effenbergovi tak dělá velké kšefty malé berlínské nakladatelství Aufbau, které jinak vydává klasiky Johanna Wolfganga Goetha nebo Annu Seghersovou. "Musíme dbát na to, aby aspoň jedna kniha v roce byla událostí," říká šéf podniku Bernd Lunkewitz. A to se zřejmě podaří.

Čtyřiatřicetiletý Effenberg a jeho sedmatřicetiletá milenka Claudia Strunzová tomu vydatně pomáhají, když pendlují z jedné televizní talkshow do druhé a dávají rozhovory v časopisech. Navíc nejčtenější deník Bild udělal knize největší reklamu, když předem otiskoval nejšťavnatější pasáže. Po této mediální předehře nakladatel narychlo zvýšil objem prvního vydání z 200.000 výtisků na 250.000.

Nejen čtení, i erotické fotografie

Podle recenzí nejde o žádný literární skvost. Ostatně samotný autor při prezentaci knihy v Berlíně přiznal, že už dlouho nic nečetl. K údivu nakladatele se veřejně svěřil, že kdysi dávno to byly Hitlerovy deníky. Spoluautor Jan Mendelin natočil 60 hodin magnetofonového záznamu a pracoval na knize osm měsíců. Do autobiografie 'Effe' zařadil i erotické fotografie se svou přítelkyně Claudií.

Zlobivý kluk německého fotbalu tak pokračuje ve svých skandálních eskapádách. Mimo jiné proslul i tím,že v roce 1994 při svém vystřídání ukázal na diváky vztyčený prostředníček, za což ho tehdejší reprezentační trenér Berti Vogts vyloučil z kádru.

Reklama

Související témata: