Hlavní obsah

Přibude Hejnové významná soupeřka? Rekordmanka Harrisonová se chystá na dlouhé překážky

V roce 2018 by mohla dvojnásobné mistryni světa Zuzaně Hejnové přibýt významná soupeřka. Přechod na delší překážkářskou trať plánuje Američanka Kendra Harrisonová, jež je od července světovou rekordmankou v běhu na 100 metrů překážek.

Foto: Sport.cz

Překážkářka Zuzana Hejnová.

Článek

"Chci ukázat světu, že umím obě disciplíny. To se ještě žádné ženě nepovedlo, chtěla bych si tím v atletice udělat jméno," řekla Harrisonová. "Přespříští rok bude přechodný (bez mistrovství světa a olympijských her) a 400 metrů překážek je disciplína, která mě láká. Chci se přesvědčit, jak mohu být rychlá," dodala.

Obě tratě přitom kombinovala ještě donedávna na univerzitě. Loni na šampionátu NCAA získala titul na kratší trati a skončila druhá na delší v dosavadním osobním rekordu 54,09. Nyní si ale věří na časy pod 53 sekund, v létě dokonce avizovala, že by se mohla pokusit i o světový rekord.

Ten drží od roku 2003 Julija Pečonkinová z Ruska časem 52,34. Letos se pod 53 sekund dostala jen Američanka Dalilah Muhamadová (52,88). Český rekord Hejnové na dvanáctém místě historického pořadí má hodnotu 52,83.

Čtyřiadvacetiletá Harrisonová původně uvažovala o pauze od kratší tratě už po této sezóně, ale nakonec změnila plány i kvůli neúčasti na olympijských hrách v Riu de Janeiro po výpadku v domácích kvalifikačních bojích. V disciplíně, ve které vévodí historickým tabulkám časem 12,20, chce Harrisonová ještě získat medaili na velké mezinárodní akci.

Tou bude v příštím roce mistrovství světa v Londýně. A právě v britské metropoli na mítinku Diamantové ligy vylepšila o setinu 28 let starý světový rekord Jordanky Donkovové z Bulharska. Loňský start na MS v Pekingu skončil pro Harrisonovou diskvalifikací v semifinále kvůli ulitému startu.

Reklama