Hlavní obsah

Bába už zase věří v Göteborg

PRAHA

Krátce poté, co se dozvěděl diagnózu svého zranění z mítinku německého Weihneimu, byl výškař Jaroslav Bába skeptický. "Mistrovství Evropy v Göteborgu asi nestihnu," myslel si před šesti týdny. Minulý týden mu ale lékaři vyndali šroub z kotníku a vyhlídky na letní sezónu jsou optimističtější. "Chtěl bych v Göteborgu skákat," říká.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába

Článek

Přetržené vazy v levém kotníku byly nejvážnějším zraněním v dosavadní kariéře jednadvacetiletého atleta. Šestitýdenní léčba na pražských Malvazinkách pro něj byla zdlouhavá. "Ale měl jsem tady svůj program, takže jsem se moc nenudil. Navíc jsem měl s sebou počítač," vykládá. Na nohu už pomalu našlapuje, v týdnu si vyzkoušel i nový přístroj Schodder simulující chůzi do schodů.

V pondělí odlétá se skupinou svého trenéra Aleše Dudy do španělské Lloret de Mar, kde by chtěl pomalu začít s tréninkem. "Nejdřív to bude spíš takové chození po pláži, pak bych chtěl zkusit trochu vyklusávat. Doktoři říkají, že do plné zátěže budu moct jít až tak za měsíc a půl. A nechci to uspěchat. Když by to nešlo, radši letní sezónu vynechám," zdůrazňuje.

Během rehabilitace nepřibral ani kilo, váhu si drží na 84 kg. "Dokonce jsem trochu zhubnul," chlubí se. Svůj plán, že tréninkovou pauzu věnuje přípravě na maturitu, nesplnil. "Nebyl na to moc čas ani myšlenky," přiznává. Zkoušku dospělosti si tak opět odložil, tentokrát na podzim. Nepředběhne ho s maturitou i jeho o dva roky mladší dálkařská přítelkyně Denisa Ščerbová? "To snad ne, ta si to taky asi posune," usmívá se Bába.

Problémy by mu neměly dělat už ani krk a záda, s nimiž laboroval v úvodu halové sezóny. "Doktoři říkali, že bych měl posílit spodní část břicha. Zapracoval jsem na tom, tak věřím, že to pomůže," říká český rekordman.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články