Hlavní obsah

Gatlin si věří na Powella a chce mu letos sebrat světový rekord

RALEIGH

Justin Gatlin je podle svých slov nejlepší sprinter na světě a letos prý hravě překoná světový rekord Asafy Powella v běhu na 100 metrů. "Mentálně i fyzicky jsem nejlepší sprinter planety," prohlásil Gatlin doslova při úterní prezentaci mítinku v New Yorku, kterého se 3. června zúčastní.

Článek

Čtyřiadvacetiletý atlet nešetřil sebevědomými a "velkohubými" prohlášeními, kterými na sebe v minulosti upozorňovali třeba i další sprinter Maurice Greene či desetibojař Dan O'Brien. Olympijský vítěz a mistr světa Gatlin nevidí v Powellovi velkého soupeře. "Ještě se musí hodně učit. Já vím, jak se dělá show," řekl.

Gatlin vyhrál olympijské hry v Aténách 2004, kde byl Powell pátý. Na MS v Helsinkách v loňském roce však Jamajčan vinou zranění třísel nebyl a Američan přidal ke zlaté medaili na stometrové trati také výhru na dvoustovce. "Neřekl bych, že to je přiškrcený šampión, ale nemá na rozdíl ode mě žádné zkušenosti z velkých soutěží," vykládal Gatlin.

Powellův čas 9,77 sekundy z loňského června v Aténách prý pro něj letos nebude problém. "Nedávno jsem koukal na film s Alim a náš souboj bude něco jako duel v boxerské těžké váze," těšil se Gatlin a nezapochyboval, že soupeře deklasuje k.o. Powell však v letošní sezoně běžel již dvakrát čas 10,03 sekundy, zatímco Gatlin ještě nevyběhl. První závod jej čeká v květnu v Ósace.

"Letos jsou časy důležitější, zaměřím se na světový rekord," upozornil Američan, že sezona nemá žádný velký atletický šampionát. Powell si po Hrách Commonwealthu v Melbourne věřil na čas kolem 9,75 sekundy. "Myslím, že hodně sprinterů má ze světového rekordu mentální blok. A jestli může Asafa zaběhnout světový rekord, já poběžím ještě rychleji," prohlásil.

Reklama