Hlavní obsah

Ruská překážkářka Zaripovová přišla o olympijské zlato z Londýna

Ruská atletka Julija Zaripovová přišla kvůli dopingu o olympijské zlato v běhu na 3000 metrů překážek z Londýna. Informoval o tom Mezinárodní olympijský výbor, který z her v roce 2012 diskvalifikoval i dalších jedenáct sportovců, z toho šest medailistů.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Ruská atletka Julija Zaripovová

Článek

Zaripovová měla při zpětném testování uložených vzorků pozitivní nález na turinabol. Na první místo v běhu na 3000 metrů překážek se po její diskvalifikaci posunula Tunisanka Habiba Ghribiová, další medailové pozice v upravené výsledkové listině zaujaly Sofia Assefaová z Etiopie a Milcah Cheywaová z Keni.

Zaripovová už dříve přišla po rozhodnutí sportovní arbitráže CAS i o zlato z mistrovství světa 2011 v Tegu. I v tomto případě dodatečně zvítězila Ghribiová.

MOV kvůli dopingu diskvalifikoval také tři další ruské olympioniky a osm sportovců vesměs ze zemí bývalého SSSR. O londýnské medaile přijdou i vzpěrači Alexandr Ivanov a Natalija Zabolotná z Ruska, Anatoli Ciricu a Cristina Iovuová z Moldavska, Iryna Kulešová z Běloruska a Hripsime Churšudjanová z Arménie.

Reklama