Hlavní obsah

Zlatá tretra hvězdnou tyčkařku Isinbajevovou nezlákala

OSTRAVA

Pokus o světový rekord v běhu na 3000 metrů překážek žen a rekord mítinku v ženském skoku o tyči, to jsou nová předsevzetí organizátorů atletického mítinku Zlatá tretra. Sny pořadatelů mají naplnit ugandská mistryně světa Dorcus Inzikuruová a polské tyčkařky Anna Rogowská s Monikou Pyrekovou. Světovou rekordmanku Isinbajevovou se ale organizátorům zlákat nepodařilo.

Foto: ČTK/René Volfík

Tyčkařka Pavla Hamáčková.

Článek

Zápolení tyčkařek bylo letos povýšeno do hlavního programu. Představí se i loňská vítězka Zlaté tretry Pavla Hamáčková a bude mít daleko těžší cestu k obhajobě. Bronzové medailistce z MS v Helsinkách se už najisto postaví dvojice silných Polek, ale možná i Američanka Stacy Dragilaová.

Ta v Ostravě před dvěma lety památným výkonem 483 centimetrů několik hodin vlastnila světový rekord, než ho neuznala mezinárodní federace IAAF. "Pořád jednáme o jejím startu," řekl na středeční tiskové konferenci manažer mítinku Alfonz Juck.

Sestava tyčkařských hvězd mohla být 30. května v Ostravě úplná. Pořadatelé měli eminentní zájem o start fenomenální Rusky Jeleny Isinbajevové, ale ta se nenechala nalákat ani na nadstandardní finanční podmínky nebo přemlouvání ambasadora mítinku Sergeje Bubky.

"Byli jsme ochotni splnit téměř všechny její představy, ale ona si naplánovala první závod venku až na 8. července. Do té doby nechce skákat na žádných mítincích," objasnil Juck.

Rogowská si troufá na rekord mítinku

I kdyby nepřijela ani Dragilaová, měla by mít soutěž kvalitní úroveň. Rogowská byla letos v hale jasnou světovou dvojkou za Isinbajevovou. Na halovém mistrovství světa v Moskvě získala stříbro, ale troufla si i na hodnotu světového rekordu 492 centimetrů.

"Venku mám letošní cíl 490. Tretra bude můj první závod pod otevřeným nebem a chtěla bych na ní zdolat 484 centimetrů. Byl by to národní rekord i mítinku," potěšila Roglowská pořadatele svými úmysly. Do Ostravy se přesune přímo z třítýdenního soustředění v italském Formiu. "Těším se. V Ostravě je dobrý tartan, skákalo se mi tam dobře," vzkázala prostřednictvím telemostu.

Vedle Pyrekové ji chce zkřížit plány i nejúspěšnější česká tyčkařka Hamáčková. "Jsem šťastná za to, že se budu moct před domácím publikem ukázat ve srovnání se světovou špičkou," neskrývala Hamáčková svou radost z nominace.

Hamáčková ještě nechce vyklízet pozice

Její cíle už však na rozdíl do konkurence neleží na úrovni pěti metrů. "To sleduji zpovzdálí, já už pět metrů určitě neskočím. Zásadní progres jsem už asi vyčerpala, ale pořád věřím, že můžu posunout český rekord. To je teď moje hlavní motivace," uvedla Hamáčková.

Pozice v popředí přesto zatím odmítá vyklidit. Fyzicky se před začátkem letní sezony cítí dobře. "Na tři týdny ještě odjíždím na soustředění na Kanárské ostrovy a věřím, že se dostanu do obvyklé formy. Konkrétní cíle si ale nedávám. Já jsem ráda, že se ta léta pořád pohybuji mezi holkami o pět o deset let mladšími. Hlavně, abych byla zdravá," dodala.

Inzikuruová ohlásila útok na světové maximum

Zatímco světové maximum se v ženské tyčce nečeká, v běhu na 3000 metrů překážek to má ugandská mistryně světa Inzikuruová téměř za úkol. "Ona sama tento cíl ohlásila a my ji v tom samozřejmě všemožně podpoříme," řekl Juck.

Uganďanka se v Ostravě objeví už potřetí, letos však premiérově coby první žena světových tabulek. Na trati jí bude dýchat na záda Ruska Taťjana Petrovová, jež v únoru v Moskvě zaběhla neoficiální halový světový rekord.

Důležitou novinkou v itineráři mítinku je už třetí memoriál. Souboj sprinterů na 200 metrů ponese název generálního sekretáře IAAF Istvána Gyulaie z Maďarska, který v březnu zemřel. "Byl to náš velký podporovatel a sám v minulosti na Zlaté tretře i startoval," řekl ředitel mítinku Zdeněk Duplák.

Reklama