Hlavní obsah

Vícebojařka Černovová přišla o zlato z MS a bronz z OH, polepší si i Klučinová

Ruská sedmibojařka Taťjana Černovová přišla kvůli dopingu o titul mistryně světa z roku 2011 a bronz z londýnské olympiády 2012. Rozhodl o tom arbitrážní soud CAS a zároveň osmadvacetileté atletce zastavil činnost na tři roky a osm měsíců kvůli dalšímu prohřešku proti pravidlům o užívání zakázaných látek. Nesrovnalosti v jejím biologickém pasu podle CAS svědčí o krevním dopingu.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Na olympiádě v Londýně se ruská vícebojařka Taťána Černovová ještě radovala, nyní jí však zbyly jen oči pro pláč.

Článek

Černovová dostala už loni v lednu dvouletý zákaz startů a byla zpětně potrestána za užití anabolického steroidu na světovém šampionátu 2009 v Berlíně. Ruská antidopingová agentura jí tehdy v důsledku pozitivního testu po opakované analýze vzorků vymazala výsledky od srpna 2009 do srpna 2011, titul z Tegu jí však ponechala, i když ho Černovová vybojovala 29. a 30. srpna.

To CAS nyní změnil rozhodnutím o anulování výsledků mezi 15. srpnem 2011 a 22. červencem 2013. Na zlatou medaili z Tegu se tak dodatečně může těšit Jessica Ennisová-Hillová. Britská vícebojařka se tak stane trojnásobnou mistryní světa, protože zlato vyhrála i v letech 2009 a 2015. V Londýně se pak stala i olympijskou šampiónkou a letos v Riu získala stříbro. Kvůli předchozímu verdiktu ruské strany si Ennisová-Hillová stěžovala u mezinárodní atletické federace IAAF.

Diskvalifikace Černovové z MS v Tegu znamená posun Němky Jennifer Oeserové na druhé místo, bronz připadne Polce Karolině Tymiňské. Kateřina Cachová poskočí na 20. pozici. Londýnský bronz by měl připadnout původně až páté Austře Skujyteové z Litvy, protože trest za doping si odpykává i čtvrtá Ljudmila Josypenková z Ukrajiny. Eliška Klučinová poskočí na 16. místo.

Černovová si nyní odpyká další distanc se zpětnou platností od letošního 5. února, bude jí ale od něj odečtena předchozí dvouletá sankce. Kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu svědčícím o krevním dopingu dostaly tresty také dvě ruské běžkyně. Jekatěrina Šarminová nesmí závodit tři roky, Kristina Ugarovová dva.

Reklama

Související témata: