Hlavní obsah

Z rytíře vetřelec! Tak jak to vlastně je, můžu ještě domů? ptá se po Trumpově podpisu Farah

Londýn

I do světa sportu nepřímo zasáhl Donald Trump. Imigrační výnos nového amerického prezidenta uvrhl do nejistoty čtyřnásobného olympijského vítěze Mo Faraha. Britský vytrvalec somálského původu uvedl, že neví, zda se může vrátit domů do Oregonu, kde jeho rodina posledních šest let žije. Trumpovu protiimigrační politiku podrobil kritice.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Mo Farah na archivním snímku pózuje fotografům se zlatými olympijskými medailemi z Ria po triumfech v běhu na 5000 a 10 000 metrů.

Článek

Trump v pátek podepsal výnos, jímž mimo jiné zakázal vstup do země občanům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, tedy zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu.

"Prvního ledna ze mě její královská výsost udělala rytíře a 27. ledna ze mě prezident Donald Trump, zdá se, udělal vetřelce. Je to hluboce znepokojující, že budu muset dětem říct, že táta nebude moci přijít domů," uvedl na facebooku Farah.

Třiatřicetiletý rodák z Mogadiša patří poslední roky mezi největší atletické hvězdy. Pětinásobný mistr světa na tratích 5000 a 10 000 metrů má sice už pouze britské občanství, ale neví, jestli nebude mít potíže se vstupem do USA. Jeho zástupci zjišťují situaci u amerických úřadů. Farah je momentálně na soustředění v Etiopii.

"Jsem britský občas, který žije šest let v Americe, tvrdě pracuje, přispívá společnosti a platí daně. Mé čtyři děti tomu místu říkají domov. Teď mi a mnoha dalším takovým oznámili, že nejsme vítáni," uvedl Farah, jenž se do Oregonu přesunul za americkým koučem Albertem Salazarem.

Reklama

Související témata:
Výnos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články