Hlavní obsah

Masláka nabila česká medailová smršť. Zlatý hattrick? Fantastické, zářil halový král

Bělehrad

Už pět let má rezervovaný titul halového krále. Pavel Maslák ke dvěma světovým titulům přidal v Bělehradě třetí evropské zlato, což na čtvrtce nikdo před ním nedokázal. Nebyla to v Kombank Areně úplně hladká cesta za zlatem, ale šestadvacetiletý sprinter prodal svoji rychlost i zkušenosti a v nejlepším letošním evropském čase 45,77 s dokonal evropský hattrick.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

S českou vlajkou slavil čtvrtkař Pavel Maslák na HME v Bělehradě další triumf.

Článek

Co s vámi dělá, že už pět let v kuse vozíte zlata z vrcholných halových akcí?

Já takové věci moc nedokážu ocenit, ale určitě je to fantastické. Je pravda, že dneska jsem měl i štěstí, ale to k tomu patří. Určitě je to fantastické, třeba se za dva roky povede i čtvrté evropské zlato.

Při čem jste měl v bělehradském finále štěstí?

Možná jsem Bonevaciu trochu podcenil, věděl jsem, že Polák Omelko to moc rychle nerozbíhá, Dán Vedel také ne a věřil, že to z třetí dráhy Bonevacia nezkusí. Ale zkusil, byly tam lokty a celou zatáčku jsem běžel ve druhé dráze. Oproti ostatním jsem to měl o dva metry delší a bál jsem se, aby mi nedošly síly.

To pro vás byla na vrcholné akci nová zkušenost, většinou jste sbíhal už na prvním místě a to nepustil.

Ještě se mi to nestalo, ale všechno je jednou poprvé. Soupeři mě znají a vědí, jak běhám a kudy vede cesta k vítězství, tak to zkusili. Ale nedal jsem se.

Krátce před vámi získali medaile i Zuzana Hejnová, Tomáš Staněk a Filip Sasínek. Vnímal jste úspěšný český večer?

Vnímal. Zuzu jsem viděl v televizi, málem jsem se pořádně nerozcvičil, jak jsem to sledoval. Filipa jsem viděl na dráze a o Tomášovi mi říkal Dála (trenér Kupka), kolik hodil. Většinou řeším sám sebe, ale tohle závodníkovi dodá radost a pak se mu běží líp. Může si říct, že když se mu to nepovede, nic se neděje.

V neděli večer vás čeká ještě štafeta. Zbylo vám dost sil?

Musím uznat, že ubývají. Jsem starší a dneska už mě docela slušně bolela stehna, snad zregenerujeme. Určitě to může cinknout, bude to dost otevřené.

Většina týmu bude dnes jistě slavit, zatímco vy se budete soustředit na štafetu…

To mi nevadí. Oslavím to až zítra po štafetě. Dám si s rodiči skleničku, s výpravou si určitě taky jednou ťuknu na baru a pak půjdu odpočívat.

Na jak dlouho můžete svoji halovou nadvládu protáhnout? Za rok je mistrovství světa v Birminghamu…

Právě je to svět a já budu zase starší a přijdou mladší kluci. Navíc teď skvěle běhá Taplin z Granady, nejspíš bude závodit v hale i za rok a to už bude hodně těžké.

Zkuste srovnat, které zlato vám přineslo největší radost?

To z Prahy, závodil jsem doma, tam byl jiný hec. A nejcennější byla zase obhajoba na mistrovství světa, to bylo hodně těžké zvládnout. I když i ta dnešní byla těžká.

Jaký mají halová zlata ohlas pro hlavní sezónu?

Přece jen se to moc neřeší. Halu moc lidi nepočítají, i pro sponzory je takový vedlejší sport.

Často skloňujete, že už jste starší. Věříte, že stále můžete zrychlovat?

Určitě se to dá, ale musí se přistoupit jinak k tréninkům. Jenže nevím, jestli by to nebylo na úkor vytrvalosti.

Bavíte se o případných změnách s trenérem Kupkou?

Já bych radši trénoval míň, protože jsem starší a je to čím dál těžší. Zatím mi to vyhovuje, můžeme se o tom bavit, kdyby se nepovedlo léto. Ale zatím to vypadá dobře, i když jsem v hale nepředvedl super výkon. Myslím, že kdybych se tam dneska nešťouchal, běžel bych kolem 45,40, možná rychleji. Na výkon bylo, akorát to nebyl závod pro mě.

Reklama

Související témata: