Hlavní obsah

Helcelet bojoval za svou Denisu. Bronz je i pro ni, hlásil

Bělehrad

Byl to jeden z nejtěžších závodů, který Adam Sebastian Helcelet absolvoval. „V hale určitě,“ přikyvoval. O to větší radost prožíval, když se vícebojaři na krku houpala bronzová medaile z halového mistrovství Evropy.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Adam Sebastian Helcelet (vpravo) vybojoval na halovém ME bronz v sedmiboji. Z vítězství se těšil Francouz Kevin Mayer (uprostřed), druhý byl Španěl Jorge Ureňa.

Článek

Dvoudenní vícebojařská soutěž sebere dost fyzických i psychických sil sama o sobě, Helcelet si ale stres prožil už v pátek. Jeho partnerka Denisa Rosolová skončila po těžkém pádu na čtvrtce v nemocnici a Helcelet netrpělivě čekal na výsledky vyšetření, která naštěstí dopadly dobře.

„Kvůli Denče jsem byl psychicky úplně vyčerpaný, absolutně mi odešly síly, jak jsem to prožíval s ní. A tahle medaile je i pro ni,“ hlásil s úlevou svěřenec Josefa Karase.

Chtěl Dudašovi pomoct

Samotný závod se nevyvíjel podle jeho představ, na svůj osobní rekord ztrácel. Před závěrečným kilometrem se boj o bronz zúžil na něj a Srba Mihaila Dudaše hnaného plnou halou. Helcelet nesměl prohrát o pět sekund. „Věděl jsem, že to zkusí. Ale přepálil to,“ viděl. V posledním kole vyčepraný Srb zavrávoral, spadl mimo dráhu a později byl diskvalifikován.

„Napadlo mě, že mu pomůžu vstát. Ale pak jsem si říkal, že by mě ještě mohl porazit Rakušan Distelberger,“ přiznával Helcelet. Svého soupeře tak aspoň sympaticky zašel povzbudit za cílem. První velkou halovou medaili získal atlet pražského Olympu součtem 6110 bodů. „Neseděl mi tu povrch, ale za bojovnost bych se pochválil, hlavně v tyči,“ uznal.

Závod ovládl se 6479 body Francouz Kevin Mayer, který tak překonal 13 let starý evropský rekord Romana Šebrleho. „Byl neskutečný," smekl Helcelet.

Reklama