Hlavní obsah

Dvořák: V takovém počasí se loučit nechci

GÖTZIS

Mítink v Götzisu byl v minulých letech téměř synonymem pro krásné počasí. Na konci května se nad útulným stadiónkem pravidelně rozzářilo sluníčko a okolí dráhy obklopili fanoušci se slunečníky. Letos je musely nahradit deštníky...

Článek

"A to jsem si myslel, že se Helsinky nebudou opakovat," povzdechl si Tomáš Dvořák. Na loňském světovém šampionátu se v jeho průběhu strhla průtrž mračen, v Götzisu pršelo sice méně vydatně, ale o to vytrvaleji.

"V Helsinkách se aspoň začalo v lepším počasí, tady pršelo skoro pořád, nejvíc to poškodilo asi Bryana Claye," vykládal po skončení desetiboje promoklý Dvořák. "Obdivuju ty lidi, kteří tady v tom lijáku vydrželi až do konce i mimo tribunu," chválil atletické fanoušky, kterých se ale především vinou nepřízně počasí sešlo mnohem méně než v minulých letech.

Takové počasí v Götzisu nepamatuje. "Jednou tady pršelo, ale tuhle hrůzu teda ne," říkal trojnásobný mistr světa Dvořák. Může velmi dobře porovnávat, na nejslavnější vícebojařský mítink dorazil už pojedenácté. Místní rekord to ale není - Hämälainen má na svém kontě dokonce čtrnáct účastí. "To je dost, takhle mi chybí ty dva starty v roce 2002, kdy jsem měl zraněnou ruku, a o rok později mě sem nepustila alergie," mrzí Dvořáka.

Když bude forma, opět dorazí

Na rekord tak asi nedosáhne, organizátoři se s ním dokonce v průběhu víkendu opakovaně loučili. "Povzbuďte Tomáše Dvořáka při jeho posledním startu u nás v Götzisu," vyzýval několikrát hlasatel. Ale za rok možná bude českého desetibojaře představovat znovu.

"Už jsem říkal Lerchovi (ředitel mítinku - pozn. red.), že v takhle hnusném počasí se s nimi loučit nechci," pousmál se vícebojař. "Když se za rok budu cítit na 8000 bodů, tak dorazím," dodal čtyřiatřicetiletý atlet, jemuž během celého mítinku především se zraněným lýtkem vydatně pomáhal fyzioterapeut Brejcha. "Nebýt Ládi, tak to tady nedoskáču," přiznával.

I letos se Dvořák dočkal od organizátorů dárku. Vloni ho při jubilejní desáté účasti odměnili malou jablůňkou a kuchařkou Jamieho Olivera, letos dostal zahradnické nůžky. "Ty se budou hodit, stejně jsem si je plánoval na jaře koupit," byl Dvořák vděčný.

V Götzisu si vyzkoušel i roli manažera. "Vyptával jsem se Němců, jestli by mohl v Ratingenu startovat Pepa Karas," říkal. Jeho tréninkový kolega totiž při nadějně rozjetém desetiboji ve slovinském Mariboru o víkendu neskočil základ v tyči. "Ten mi zkazil den snad ještě víc než to počasí tady," litoval Dvořák.

Reklama

Související témata: