Hlavní obsah

Ostrava uvidí návrat kladiváře Murofušiho

OSTRAVA

Pondělní soutěže kladivářek a kladivářů s olympijským vítězem Japoncem Murofušim i mistrem světa Tichonem z Běloruska uvedou na ostravském Městském stadiónu úterní mítink Zlaté tretry.

Článek

Divácky atraktivní kladivo vystřídalo v předprogramu zápolení tyčkařů, a přestože se vrátilo do programu mítinku po dlouhých letech, podařilo se organizátorům hned zajistit skutečně skvělou účast. "Taková kvalita v Česku nikdy neházela," mnul si ruce manažer mítinku Alfonz Juck při pohledu na startovní listinu. Závod dnes v 17 hodin zahájí na vedlejším hřišti kladivářky, diváci mají vstup do areálu volný.

Hned po soubojích žen přijde na řadu soutěž kladivářů se skutečně hvězdnou účastí. Dvaatřicetiletý Japonec Kodži Murofuši vynechal loňskou sezónu kvůli zranění třísel, a i proto úřadující olympijský vítěz z Atén nemohl usilovat o titul mistra světa. Zlato tak loni vybojoval běloruský obr Ivan Tichon, který rovněž ve Vítkovicích nebude scházet.

"Ostravským mítinkem se vracím do velkých závodů a bude to pro mě test kondice i formy. Věřím, že jsem na tom dobře," popisoval Murofuši, který svého osobního maxima 84,86 m dosáhl před třemi lety v Praze na Memoriálu Odložila. To o dva roky mladší 110kilogramový pořízek z Běloruska měl jiné plány. "Také pro mě je to první letošní ostrý start, ale chci překonat osmdesát metrů," vyhlásil Tichon.

Oba se shodli, že mezi kladiváři panují velice vstřícné vztahy. "Jsme jedna velká parta, určitě budeme i na závody v Ostravě dlouho vzpomínat," usmál se Tichon, který se k této krásné, leč ne příliš rozšířené disciplíně dostal náhodou: "Oslovil mě trenér kladivářů. Kdyby přišel nějaký jiný trenér, tak jsem třeba kouzlo kladiva vůbec nemusel poznat."

Ve stopách rodičů

Naopak Murofuši měl cestu do kladivářské klece doslova vydlážděnou. Otec startoval na olympiádách v Montrealu i Moskvě, matka byla rumunskou šampiónkou v hodu oštěpem. "Otec házel do čtyřiceti let, takže si ho pamatuji. Pětkrát vyhrál mistrovství Asie," chlubil se Murofuši, který už osmnáctkrát překonal také rekord kontinentu. Ve stopách rodičů se vydala i jeho sestra, která je japonskou rekordmankou v hodu diskem i kladivem.

V Ostravě však bude největší hvězdou soutěže kladivářek šestadvacetiletá Kubánka Yipsi Morenová. Dvojnásobná mistryně světa však na posledním šampionátu skončila druhá a "pouze" stříbro brala také na olympiádě v Aténách.

"Doufám, že znovu začnu zase vyhrávat. První vrchol by měl přijít příští rok, druhý pak na olympiádě," předsevzala si Morenová, která se svými 168 centimetry a 70 kily zdaleka nepůsobí ani jako silná kladivářka: "Jsem sice drobnější postavy, ale o to jsem pak v kleci rychlejší." V úterý večer pak Zlatá tretra bude mít vrcholů daleko víc. "Všechno je už připraveno, stadión prošel přejímkou bez problémů, a tak nám trochu starosti dělá jen počasí. Snad vyjde," trošku se mračil při pohledu na oblohu ředitel mítinku Zdeněk Duplák.

Do Ostravy přilétají první hvězdná jména, do hotelu Atom už dorazil i sprinterský klaun Bernard Williams, jemuž v atletickém kolotoči neřekne nikdo jinak než Hollywood. "Svět filmového Hollywoodu mě vždycky lákal. Kdybych neběhal, těžko bych asi dělal něco jiného," začal své velkolepé představení na nedělní tiskovce americký šoumen.

Hollywood poběží třeba i v tangách

Mistr grimas asi na pět let staré osobní maximum 20,01 s na dvoustovce útočit nebude, přesto si věří. "Startovní listinu jsem nečetl," prohlásil Williams, a když mu ji organizátoři briskně dodali, zběžně prohlédl jména a říkal: "Porazím všechny, bez problému." Starosti mu ani nenadělalo, že s ním nedorazila do Ostravy zavazadla. "Snad se to vyřeší, a když ne, poběžím v tangách a tričku s emblémem Zlaté tretry," tasil další nečekané prohlášení.

Loni jej do Vítkovic nepustilo na poslední chvíli špatné počasí na Floridě. "Ještě jednou se za to omlouvám," tvrdil smířlivě, ale při dotazu, proč se americkým štafetám na velkých světových událostech v poslední době nedaří, už Williams znovu bodoval. "Když jsem běhal štafety já, problémy jsme neměli. Pak mě ovšem přestali nasazovat a už se nedaří. Já mladé ale učit nebudu, raději už běhám sám. Víc to vynese. Když něco vyhrajete ve čtyřech, tak taky dostáváte jen čtvrtinu z odměny," říkal olympijský vítěz ze štafety.

Reklama