Hlavní obsah

Železný: Jsem nervózní, jestli přijdou lidi

Bude nejspíš to jeho večer. Oštěpař Jan Železný absolovuje poslední atletické vystoupení před domácím publikem. Stejně jako organizátory ho ale v posledních hodinách před startem bude trápit nejvíce deštivé počasí, které by podle jeho slov mělo být výhodou spíše pro jeho největšího soupeře a kamaráda Sergeje Makarova z Ruska.

Článek

Sezónu jste začal v Dauhá výkonem 86,07 m. Jaký cíl jste si dal pro své poslední vystoupení v kariéře na vítkovické Zlaté tretře?

Už se na závod moc těším, protože to bude krásné loučení se skvělým publikem. Chtěl bych divákům předvést kvalitní výkon, ideální by bylo hodit ještě dál než v Dauhá.

Vždy jste uměl odhadnout, zda máte dobrou formu. Jak se cítíte nyní?

Po zdravotní stránce jsem úplně v pořádku, ale samozřejmě můj výkon ovlivní hodně faktorů. Jedním z nich určitě bude i počasí. Předpověď není moc dobrá, místo chladu a deště mám při závodech raději teplo. Nejde se na to ale vymlouvat, všichni máme stejné podmínky.

Bude pro vás důležitější rozloučit se s ostravským publikem dobrým výkonem, nebo chcete raději vyhrát?

Pochopitelně je lepší zvítězit než prohrát, ale když by mi tolik šlo o výhru, tak bych zřejmě nezval Sergeje Makarova. Určitě bychom se dohodli, že by startovní pole tvořili ne až tak kvalitní oštěpaři, ale já chci předvést výkon, se kterým budu spokojený já, a hlavně diváci.

Proč při volbě velkého soupeře padla volba na Makarova?

Sváděl jsem s ním dlouhé roky krásné souboje, možná ještě tvrdší než s kamarádem Stevem Backleyem, který se vždycky vyhecoval na nějaký velký závod. Myslím si, že Makarov pořád má na to vyhrát mistrovství světa nebo olympiádu, pokud bude zdravý a dobře se připraví.

Vnímáte nějaký rozdíl mezi předešlými roky a tímto posledním závodem v Ostravě?

Zatím to beru stejně jako dřív. Pořád jen chodím na balkón sledovat, jak to vypadá s počasím. Zima by byla výhodou pro Makarova. Já tady loni neházel kvůli zranění, ale Sergej v chladu, kdy jsem se klepal na tribuně, předvedl moc dobrý výkon. Asi je z Ruska na zimu zvyklý...

Takže zatím žádné nostalgické pocity neprožíváte?

Jsem trošku nervózní, jestli přijdou lidi. Co se bude dít na stadiónu, to neumím odhadnout.

Překvapilo vás, že se letos hned zkraje hází k 90 metrům?

Dalo se čekat, že Thorkildsen tuhle metu brzy pokoří, určitě se to rovněž povede Pitkämäkimu. Překvapily mě i některé dobré výkony dalších borců. Je to pro oštěp moc dobře, láká to fanoušky a jsou to daleko zajímavější vzdálenosti i pro média.

Blíží se 16. červen, na který připadají vaše čtyřicátiny. Už máte jasno o oslavě?

Málokdo mi uvěří, ale já narozeniny neslavím, ani kulaté. Bude mi sice čtyřicet, jenže se na tolik rozhodně necítím. Není důvod nějak slavit, zvlášť když je rozjetá sezóna. Možná to oslavíme až po jejím konci.

Reklama