Hlavní obsah

Loučení Železného kazilo počasí

bir, sobPrávo

Přesně takhle si to nepředstavoval. Jeho loučení se Zlatou tretrou mu pokazilo počasí. Chlad a drobný déšť, přesně to oštěpař Jan Železný nemiluje. V úterý se s tím musel v Ostravě srovnat, skvělí diváci ho však dohnali jenom ke třetímu místu.

Článek

Možná sám čekal víc. "Už dříve jsem říkal, že se chci loučit co nejlepšími výkony," říkal trochu smutně po závodě Železný, který zaostal za výkonem z prvního závodu sezóny v katarském Dauhá o dva a půl metru: "Škoda jenom, že nám počasí nevyšlo jako včera kladivářům. To bylo ještě docela příjemně."

K ostravské derniéře nastoupil Železný v červeném dresu. Jeho obavy z poloprázdných tribun se ani za nepříznivého počasí nenaplnily, navíc diváci se už před začátkem soutěž oštěpařů nahrnuli k jejich rozběžišti, takže hrdina večera musel cítit doslova jejich dech v zádech. "V Ostravě to bylo vždycky ohromné, lidé znovu nezklamali," líčil dojatě.

Prvním pokusem poslal náčiní do vzdálenosti 79,52 m, což se mu dvakrát nezamlouvalo, přesto si nechal zvěčnit výkon do zápisu. Když však ve druhé sérii dalších pár centimetrů ubral, už to jeho naturelu nedalo a znechuceně přešlápl.

Makarov se trefil ve třetí sérii

Ochozy jej ale brucovaly dál, ve třetí sérii se trefil do pokusu Rus Makarov a také Železný konečně poslal náčiní za osmdesátimetrovou hranici. Přesto po ohlášení výsledku 81,72 m jen nespokojeně zakroutil hlavou. Po jeho čtvrtém hodu už ochozy bouřily, zlepšení na 82,95 m fanoušky olympijského vítěze, mistra světa a světového rekordmana navnadily.

V jeho tváři se zračilo obrovské soustředění, vyčíst se dala také značná nervozita. Když čestné kolečko obíhala další loučící se legenda Hicham El Guerrouj, zlepšil se Železný na 83,22 m. V posledním pokusu přidal dalších 30 centimetrů, ale na výhru to nestačilo.

Přesto si pak diváky obdivovaný borec loučení vychutnal. Při čestém kolečku mu lidé aplaudovali vestoje a Železný těžko skrýval dojetí. "Hóóóóónza Železnýýý," znělo ještě dlouhou z tribun. Na oštěpařskou legendu Ostrava nezapomene.

Reklama