Hlavní obsah

Powell opět vyrovnal světový rekord na stovce

Jamajský sprinter Asafa Powell vyrovnal při nedělním mítinku v Gatesheadu světový rekord v běhu na 100 metrů, o který se dělí společně s olympijským vítězem Justinem Gatlinem z USA. Powell prolétl trať podruhé v kariéře za 9,77 sekundy a s povolenou podporou větru v zádech o síle 1,5 m/s zopakoval čas, který letos v květnu v Dauhá zaběhl Gatlin.

Článek

Powell poprvé zastavil časomíru na stejném výkonu loni v červnu na mítinku v Aténách. Gatlinovi letos v Kataru časomíra ukázala nejprve výkon 9,76 sekundy, čímž by světové maximum překonal, ale po několika dnech mezinárodní federace IAAF na základě opravy časoměřičů k jeho výkonu setinu přidala.

V Gatesheadu mělo původně dojít k přímému souboji Powell - Gatlin, ale Američanův manažer Renaldo Nehemiah poté, co jeho svěřenec vyrovnal světový rekord, finanční požadavky na organizátory razantně navýšil.

"Takto se dají běhat světové rekordy," řekl dnes Powell. "Jak už jsem řekl, jsem schopen běžet hodně rychle, když chci," prohlásil a zjevně tak narážel na své výkony při Zlaté lize v Oslo, kde vyhrál rozběh i finále v času pod deset sekund, třebaže v závěru evidentně vypustil. "Před dnešním závodem jsem řekl, že poběžím tak rychle, jak jen dovedu," uvedl sprinter, kterému se fantasticky podařil start a už v polovině trati byl daleko před soupeři.

Nespokojen byl pouze se svým dnešním závěrem. "Kouč nebyl úplně rád, protože jsem na konci neběžel tak, jako on chce, abych běžel. Ale budu na tom pracovat a tento čas zcela jistě vylepším," prohlásil Powell.

Oba nejrychlejší muži planety by měli proti sobě běžet poprvé v letošní sezoně v jednom běhu 28. července v Londýně. Ve hře jsou však ještě další mítinky s dřívějším datem, zejména závod v Aténách.

Reklama

Související témata: