Hlavní obsah

Mužík: Tohle ještě nejsem já

Michal OsobaPrávo

Na extralize doběhl až třetí o sekundu za vítězem. Přesto se překážkář Jiří Mužík usmíval: "Je to zase o půl vteřiny rychlejší než na Odložilově memoriálu." Stále ještě úřadující vicemistr Evropy se totiž postupně zotavuje ze zranění kolena. "Ještě před několika dny jsem vůbec nemohl chodit," vypráví v září třicetiletý atlet.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Mužík.

Článek

Poslední rok je pro něj ve znamení zdravotních potíží. Vloni na jaře si uhnal úžeh, který mu vydatně zkomplikoval přípravu na mistrovství světa v Helsinkách, přímo ve Finsku pak po kolizi s překážkou v rozběhu tržnou ránu na jeho levém koleni muselo spravit sedm titanových skob.

Při jarní přípravě na Kanárských ostrovech si poranil pro změnu pravé koleno. "A to jsem zrovna měl formu jak kráva," litoval. "Z ničeho nic mě začalo koleno přeskakovat, tak jsem musel na magnetickou rezonanci. Tam našli problém s chrupavkou, ale to už jsem mohl mít dříve, jen se to neodhalilo," popisoval.

Před překážkářem tak leželo dilema - řešit problém operací, nebo konzervativní léčbou? "Zákrok mi byl rozmluven doktory Kolářem a Hospodárem. Já jsem byl rád, přece jen s rekonvalescencí bych mohl ztratit i dvě sezóny a mně už není dvacet," uvědomoval si. Do kolena tak dostává výživové injekce a už si troufá ina svoji překážkovou trať, byť si občas musel vypomoci i prášky proti bolesti.

Změnil trenéra

Nyní doufá, že opožděný nárůst formy nebude na škodu. "Vloni jsem na jaře vyhrál Zlatou tretru a pak to byla sezóna na nic," vzpomínal. Na podzim se také rozhodl pro změnu na postu trenéra, odešel ze skupiny Dalibora Kupky, jeho novým koučem je Vladimír Korbel. "Nebylo v tom nic osobního, ale cítil jsem, že potřebuji změnu. Byl jsem zvyklý postupovat do finále šampionátů a najednou se mi to nedařilo," vysvětloval důvody změny sedmý z mistrovství světa 2001.

V sobotu v Kladně mu naměřili třetí nejlepší čas 50,91. "Nejsem zvyklý takhle prohrávat, ale tohle ještě nejsem já," hlásil běžec s osobním rekordem 28,27 s. Nyní mu chybí ještě 61 setin k tomu, aby získal právo jet do Göteborgu obhajovat titul druhého nejlepšího překážkáře v Evropě, zatímco jeho kolegové Michal Uhlík a Ondřej Daněk už limit mají. "Ale já jim to ještě vrátím," věří Mužík.

Reklama