Hlavní obsah

Vadlejch bude obhajovat v nové Diamantové lize. Některé změny nechápe

Praha

Poprvé se Jakub Vadlejch v pátek v katarském Dauhá představí v Diamantové lize jako její úřadující vítěz. Jenže bude to poněkud pozměněný seriál atletických mítinků oproti loňskému ročníku, který oštěpařský svěřenec Jana Železného ovládl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Jakub Vadlejch (vpravo) při autogramiádě po olympiádě v Riu.

Článek

V technických disciplínách se organizátoři vrací k šesti pokusům pro elitní osmičku, experiment s pouhými čtyřmi závodníky v užším finále byl zrušen. „To je skvělá zpráva, potvrdilo se, že loňský výmysl nebyla dobrá cesta,“ chválí Vadlejch.

Ubude mítinků

Další úpravy systému Diamantové ligy už přijímá s rozpaky. Všechny technické disciplíny a běh na 400 m překážek se totiž objeví jen na pěti mítincích místo původních sedmi.

„Argumentují zvýšením atraktivity přenosů, ale podle mě zrovna mužský oštěp je jedna z atraktivnějších disciplín, i když se na to dívám možná trochu subjektivně. Nechápu, proč jsme o dva mítinky přišli,“ diví se 26letý oštěpař.

Nově bude určován i vítěz seriálu. Zatímco dosud se sčítaly body z celé sezóny, nyní se bude bojovat jen o postup do jednoho z finálových závodů (Curych a Brusel), kde budou atleti závodit od nuly. „Mistrovství světa bylo o tom, kdo předvede nejlepší výkon v jeden den v danou hodinu, Diamantová liga je o stabilitě výkonů. Nerozumím, proč teď vlastně budeme mít dvě mistrovství světa v jednom roce,“ podivuje se.

 

On the road again. Czech squad to DL Doha🤗 #diamondleague #doha #athletes #travel #nike

Příspěvek sdílený Jakub Holuša (@jakub_holusa),Kvě 3, 2017 v 1:39 PDT

V pátek večer (od 18.00 na ČT sport) ale podobné starosti hodí za hlavu, bude se snažit prokázat, že do nové sezóny si přinesl ještě lepší formu než do loňské. Vždyť už v rámci jihoafrického soustředění se blýskl výkonem 85,71 m.

„Nebyl jsem úplně překvapený, i na tréninku mi to lítalo daleko,“ přiznal před cestou do horkého Dauhá, kde teplota atakuje 38 stupňů. „Na to se těším, já mám teplo rád,“ ujišťuje Vadlejch.

Spolu s ním do Kataru letěli čtvrtkař Pavel Maslák a mílař Jakub Holuša, Vadlejchův tréninkový kolega Vítězslav Veselý po potížích s kolenem start sezóny odkládá.

Diamantová liga 2017
5. 5. Dauhá
13. 5. Šanghaj
26. 5. Eugene
8. 6. Řím
15. 6. Oslo
18. 6. Stockholm
1. 7. Paříž
6. 7. Lausanne
9. 7. Londýn
16. 7. Rabat
21. 7. Monaco
20. 8. Birmingham
24. 8. Curych (finále)
1. 9. Brusel (finále)

Reklama

Související témata: