Hlavní obsah

Kipchoge dvouhodinovou hranici v maratónu nepokořil o 25 sekund

O 25 sekund zůstal Keňan Eliud Kipchoge za prolomením dvouhodinové hranice v maratónu, i tak zaběhl suverénně nejrychlejší čas historie. Na slavném motoristickém okruhu v Monze časem 2:00:25 překonal světové maximum krajana Dennise Kimetta z roku 2014, ale Kipchogeho výkon jako rekord uznán být nemůže.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Keňan Eliud Kipchoge (ilustrační foto).

Článek

Dvaatřicetiletý olympijský vítěz měl totiž brzy ráno na okruhu v Monze připravené ideální podmínky, které nejsou v souladu s pravidly. Organizátoři třem vytrvalcům poskytli 18 vodičů rozdělených do šesti skupin a ti se střídali. Spolu s Kipchogem už za úsvitu vyběhli Lelisa Desisa z Etiopie a Zersenay Tadese z Eritrey.

Světový rekord v maratonu drží Kimetto z Berlína časem 2:02:57. Kipchoge si dnes výrazně vylepšil osobní rekord, jenž měl hodnotu 2:03:05. "Snad příště... Ale můžu říct, že je v lidských silách běžet pod dvě hodiny," řekl Kipchoge po neúspěšném pokusu, který se odehrál na okruhu pro formule 1 dlouhém 2,4 kilometru.

"Byl jsem naprosto soustředěný na ty dvě hodiny, ale na posledních kilometrech jsem trochu odpadl. Za poslední dvě kola jsem ztratil vždy zhruba deset sekund," litoval Kipchoge. Trať i podmínky si pochvaloval, ale nesplněný cíl ho mrzel. "Obětoval jsem tomu sedm měsíců tvrdé přípravy," podotkl.

Trojice vytrvalců vyrazila na okruh v Monze už čtvrt hodiny před šestou ráno. Teplota byla dvanáct stupňů a bezvětří. Pití jim dodávali jezdci na skútrech, doprovázeli je lékaři i vědci. Podle médií vynaložila firma Nike na projekt 30 milionů eur.

Reklama

Související témata: