Hlavní obsah

Jubileum v ohrožení? Když pokus trefím, poletí to daleko, je si jistý Staněk

Praha

Parádně završil halovou sezónu a ještě lépe načal tu letní. Koulař Tomáš Staněk si v březnu při zisku halového evropského stříbra v Bělehradě vylepšil osobní rekord na 21,43 m, po dvouměsíční přípravě hned v úvodním startu sezóny minulý víkend v Olomouci přidal další tři centimetry. A pětadvacetiletý vrhač pražské Dukly pokukuje po vyšších metách…

Foto: Jan Kucharčík

Koulař Tomáš Staněk při prvním kole extraligy na Julisce.

Článek

Povzbuzení ze zisku první velké medaile, vydařené soustředění v Jihoafrické republice, natěšení na první závody… To vše se ve Staňkovi snoubilo, když na menším mítinku Velká cena Olomouce předvedl výkon 21,46 m, jenž ho katapultoval na čtvrté místo světových a první evropských tabulek rozjíždějící se sezóny.

„Podle tréninků jsem čekal podobný výkon. Na to, jak jsem pokus netrefil, odletěla koule daleko,“ popisoval svůj zatím nejdelší životní vrh. Předchozí rekord si zapsal v napínavé bitvě s evropskými esy Bukowieckým a Storlem, teď se nabudil i v domácí konkurenci. „Ale já extra nahecovaný nebyl, spíš jsem se po závodní pauze těšil a byl tam dobrý kruh,“ líčil.

Přijdou nabitější mítinky

Jak to tedy může vypadat, když ho publikum a soupeři dostanou do ideálního závodního rozpoložení? Pak už může padnout nejen hranice jednadvaceti a půl metru. „To už pomýšlím spíš i na jiné mety,“ pousměje se.

Český rekord Remigia Machury má hodnotu 21,93 m a letos by mohl oslavit třicetiny. Překazí Staněk jubileum? Půl metru je dlouhá vzdálenost, ale svěřenec Petra Stehlíka je přesvědčený o tom, že ještě nepředvedl to, na co natrénoval.

Šanci může mít už o víkendu v německém Halle. „Už bude závodit Storl, diváci budou kolem kruhu. Olomouc a extraliga byly napůl povinnost, teď přijdou nabitější mítinky. A když pokus trefím, koule poletí výš a vezme jinou dráhu, může to být hodně daleko,“ zasní se Staněk, jenž mezi tréninky finišuje se studii na Vysoké škole ekonomie a managementu. „Zkoušky mám, teď bojuju se seminárkami, pak budu moct začít s diplomkou,“ plánuje.

Reklama