Hlavní obsah

Konkurence pro Špotákovou? Mladá Turkyně překonala evropský rekord do 23 let

Baku

České oštěpařce Barboře Špotákové vyrostla nová soupeřka. Dvacetiletá Turkyně Eda Tugsuzová ve čtvrtek v Baku výkonem 67,21 metru překonala evropský rekord do 23 let. Dostala se tím také do čela letošních světových tabulek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bude mít Barbora Špotáková v podobě Edy Tugsuzové novou konkurentku?

Článek

Tugsuzová tak potvrdila ohromný vzestup výkonnosti v této sezóně. Na konci roku 2016 měla osobní rekord 58,95 metru. V dubnu se ale na mítinku v turecké Antalyi dostala výrazně přes šedesátimetrovou hranici (64,30) a v Baku si osobní rekord vylepšila bezmála o další tři metry a suverénně zvítězila.

O nejlepší výkon v kategorii do 23 let připravila polskou oštěpařku Marii Andrejczykovou, která loni hodila o deset centimetrů méně. Obě mladé oštěpařky se utkají v červenci na mistrovství Evropy do 23 let v polské Bydhošti.

Čtvrteční výkon ale Turkyni Tugsuzovou řadí také do okruhu favoritek pro seniorské mistrovství světa v Londýně. Jednadvacetiletá Chorvatka Sara Kolaková loni vyhrála olympiádu výkonem 66,18 metru, Běloruska Tatsiana Chaladovičová se stala mistryní Evropy za 66,34 metru. Evropského šampionátu v Amsterodamu se loni zúčastnila i Tugsuzová. V kvalifikaci skončila jedenáctá a do finále nepostoupila.

Reklama

Související témata: