Hlavní obsah

Problémy s vízy nepustí na start Diamantové ligy Šubenkova a další

Eugene

Minimálně desítka atletů se nemůže zúčastnit dnešního mítinku Diamantové ligy v Eugene kvůli problémům s vízy. Většinou jde o africké sportovce, je mezi nimi ale i ruský mistr světa v běhu na 110 metrů překážek Sergej Šubenkov.

Foto: ČTK

Zaplněná tribuna na mítingu Diamantové ligy v Eugene.

Článek

Američtí pořadatelé oznámili, že postiženým atletům nebylo vízum přiděleno nebo nebylo včas vyřízeno. "Po mnoha letech bez problémů s vízy je takových atletů nejméně deset," uvedl ředitel mítinku Tom Jordan.

Nekomentoval, zda situace nastala v důsledku zpřísněných podmínek po nástupu prezidenta Donalda Trumpa, žádný z postižených atletů prý ale nepochází ze zemí, jejichž obyvatelům zakazoval kontroverzní protiimigrační dekret vstup do USA.

V Šubenkově případě měla být podle Jordana žádost o vízum původně přezkoumána až v červnu, nakonec ho ruský atlet dva dny před startem obdržel. "Ale aby cestoval půl světa a dorazil večer před závodem, to samozřejmě nepřipadalo v úvahu," řekl Jordan.

Šubenkov, který svoji absenci oznámil na instagramu, je jedním z mála ruských atletů, kteří se mohou účastnit mezinárodních soutěží při stále trvající suspendaci národní federace po rozsáhlém dopingovém skandálu. Závodit může jako neutrální sportovec, protože byl delší dobu testován mimo ruský antidopingový program.

Reklama