Hlavní obsah

Isinbajevová skončila v čele ruské antidopingové agentury

Moskva

Dvojnásobná olympijská vítězka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová skončila ve funkci předsedkyně Ruské antidopingové agentury. RUSADA se na tomto kroku dohodla před dvěma týdny se Světovou antidopingovou agenturou WADA. Prozatímním předsedou byl jmenován Alexandr Ivljev, nový šéf agentury bude zvolen 20. června.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová.

Článek

"Isinbajevová rezignovala. Změnili jsme stanovy, takže předsedou ani místopředsedou nemůže být žádný představitel Ruského olympijského výboru, paralympijského výboru nebo vlády. Isinbajevová je členkou olympijského výboru, tím pádem tuto funkci nemůže zastávat," uvedl člen dozorčí rady RUSADA Sergej Chryčikov.

Podle dohody s WADA by měl odchod světové rekordmanky přiblížit ruskou agenturu k plnému obnovení činnosti. RUSADA byla suspendována v listopadu 2015 poté, co vyšlo najevo, že kryla státem řízený doping.

Jmenování Isinbajevové do čela dozorčí rady loni v prosinci kritizovala WADA i atletická federace IAAF. Vedení WADA se nelíbilo, že Isinbajevová byla dosazena do funkce bez předchozí konzultace, a požadovalo, aby v čele organizace stála nezávislá osobnost.

Reklama