Hlavní obsah

IAAF udělila tresty atletům z Ukrajiny a Ruska za doping

Monako

Šestice ukrajinských a ruských atletů dostala od mezinárodní federace IAAF tresty za doping, který odhalily zpětné kontroly vzorků z olympijských her 2008 a 2012. Dvouletý zákaz startů dostali stříbrný oštěpař z Londýna Oleksandr Pjatnycja, jeho ukrajinský reprezentační kolega Denys Jurčenko, bronzový ze soutěže tyčkařů, a ruská sprinterka Julia Čermošanská, členka zlaté štafety na 4x100 m z Pekingu.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Prezident WADA Craig Reedie, ilustrační snímek.

Článek

Všem už vloni Mezinárodní olympijský výbor odebral cenné kovy a vyškrtl je z výsledkových listin. Po Pjatnycjově dodatečné diskvalifikaci se posunul na bronzový stupínek londýnské olympijské soutěže český oštěpař Vítězslav Veselý.

Dvouleté tresty dostali i Ukrajinci Vita Palamarová, Marharyta Tverdohlibová a Maksym Mazuryk, kteří na OH skončili mimo medailové pořadí.

Halová mistryně Evropy z roku 2013 Natalia Lupuová z Ukrajiny dostala od IAAF osmiletý trest, protože měla vloni v červenci podruhé v kariéře pozitivní test. Půlkařku s největší pravděpodobností čeká i dodatečná diskvalifikace z OH v Riu de Janeiro, kde vypadla v semifinále závodu na 800 m.

Reklama